До 1 октомври 300 000 небитови абонати трябваше да изберат доставчик на електроенергия. Досега изборът на доставчик беше задължителен само за клиентите на средно напрежение. Но от началото на този месец изборът вече е задължителен и потребителите на ниско напрежение - това се отнася за всеки бизнес, независимо от неговия размер - от цветарски магазин до завод. Това заяви адвокат Георги Георгиев, председател на Българската асоциация на стопанските потребители на електроенергия в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR.

"Съветваме всички да действат по-бързо, тъй като според измененията в закона, тези, които не са упражнили своя избор, минават към т.нар. настоящ краен снабдител. Те могат обаче да договорят по-добри условия от сегашните, които сегашният търговец им предлага.", заяви експерта.

По думите му ако не предприемат действия за избор на нов търгове, те преминават отново към настоящия си снабдител, по договори, които ще бъдат одобрени от КЕВР - така наречените типови договори, които ще бъдат задължителни до 31.06 догодина.

"Добре е небитовите потребителите, които все още не са предприели тази стъпка да проучат условията на пазара на възможно най-много търговци. Трябва да се ориентират към доставчици, които са финансово стабилни, а не да се търси непременно най-ниска цена. Би било добре да се ориентират към търговец, зад който стои например холдинг или има много активи, за да имат гаранция, че ще им се предоставят доставките", каза Георгиев.

Какво е разумното намаление на цената в сегашната ситуация?

Според експерта се очаква около 20% спад по груби сметки, ако имаме персонален подписан договор с доставчик.

"Това, за което трябва да следят потребителите е моделът на ценообразуване. Има два начина, по които търговеца определя цената - единия е чрез фиксирани, а другия чрез индексирани цени. Фиксираните цени са определена сума като цена за мегаватчас, която се плаща за определен период, където рискът се носи изцяло от търговеца - при този тип цени трябва да мислим за финансово стабилен доставчик. Тези, които изберат този тип доставчик трябва да следят за възможността доставчика да променя цената едностранно", каза той.

По думите на експерта при индексираните цени пазарните механизми могат вече да повлияят на цената.

"Имаме цена на борсата плюс някой индекс, който е търговската надбавка на търговеца на ток. Добре е потребителят да се обърне към доставчика с искане за прогнозируемост на цените", посъветва Георгиев.

Колко често може да бъде сменен доставчика?

Според експерта това зависи най-вече от срока да договора. Практиката е за договори с период от няколко месеца до две години.

"В сравнение с преди няколко години, започна либерализацията, сега има по-малко. Това е така тъй като тогава имаше повече търговци, които фалираха", заяви той.

Какво да направим, ако сме недоволни от обслужващия ни търговец 

По думите на експерта има асоциации, които могат да окажат съдействие в "превода" на договора, но и всеки юрист може да съдейства при подписването на подобен договор. Съдът остава арбитър на тези отношения, който може да разреши спора.

Как ще продължи либерализацията на пазара на електроенергия?

По думите на експерта следващата година се очаква и за битовите потребители да могат да избират доставчик.

"Очаква се това да се случи към средата на 2022 година, но това ще бъде една непопулярна мярка, която ще бъде предприета, тъй като това означава потребителят да не бъде обвързан към фиксираните цени на КЕВР. За търговците се смята, че ще разберат предлаганите им условия и ще сключат финансово изгоден договор за доставка на енергия, но същото не може да бъде гарантирано за битовите потребителите", заяви адв. Георгиев.