Лидери от 54 африкански държави се срещнаха в края на миналата седмица, за да поставят началото на критично важно разширение на свободната търговска зона. Ако огромната сделка проработи така, както те се надяват, тя ще свърже 1,3 милиарда души и ще създаде икономически блок от $3,4 милиарда. Както и ще увеличи търговията на континента.

African Continental Free Trade Area, която влезе в сила през май, вече включва и най-голямата икономика на континента. Нигерийският президент Мухамаду Бухари подписа сделката след четири години преговори.

AfCFTA ще бъде най-голямата зона за свободна търговия в света след основаването на Световната търговска организация през 1994 г. Страните ще започнат да намаляват митата за стоките, търгувани вътре в блока, а по-късно ще засилят сътрудничеството си и в други области.

"Това споразумение подчертава как Африка се движи в различна посока от тази на други региони в света", казва анализатърт Джун Девърмънт от CSIC.

Крис Девъншир-Елис, основател на Dezan Shira & Associates, посочва, че икономическият ефект от AfCFTA ще бъде огромен и има потенциала да повиши нетният доход на континентално ниво с $2,8 милиарда годишно.

Вътрешната за Африка търговия е едва 19% от общата за страните там през 2018 г., сравнено с 59% и 69% за Азия и Европа, според Brookings Institution. Според Международния валутен фонд свободната зона на Черния континент има потенциал "да промени играта" и може да повиши световния растеж. Само премахване на митата обаче няма да е достатъчно, смятат в МВФ. Девъншир-Елис казва, че въвеждането на някои от правилата на СТО ще увеличи ръста на реалните доходи с 3,5 процента, или $100 милиарда за континента.

Икономиката на Южна Африка се сви до рекордни нива от десетилетие заради липса на ток

Икономиката на Южна Африка се сви до рекордни нива от десетилетие заради липса на ток

Проблемите с електрозахранването не са били толкова сериозни от 2008 година

В крайна сметка споразумението ще предизвика по-силно сътрудничество между страните, а надеждата е, че това ще доведе и до повече инвестиции в инфраструктура.

Сделката ще помогне на всички хора в Африка, но някои страни ще извлекат повече ползи от други, например по-развитите като Южна Африка. Държави, които са се позиционирали като свързващи, включително Руанда и Етиопия ще се възползват от летищата, пристанища и други, за да привлекат повече инвестиции.

Ролята на Китай

Пекин има значима роля като "брокер" в сделката, казва Девъншир-Елис. Китай е подписала двустранни търговски споразумения с над 40 държави на континента. През 2010 г. търговията между Африка и Китай бе $10 милиарда, а по време на пика си през 2014 г. - $220 милиарда. През 2017 г. те намаляха до $148 милиарда

Очаква се, че съвсем скоро производството ще се мести от Китай към Африка заради по-ниската цена на труда и Пекин ще има нужда да купува евтино.

Как 7,4 тона от златните резерви на Венецуела стигнаха до Африка? И после изчезнаха

Как 7,4 тона от златните резерви на Венецуела стигнаха до Африка? И после изчезнаха

Въпреки санкциите, режимът в Каракас продължава да продава злато