Китайската централна банка обяви, че планира цифровата ѝ валута да съществува съвместно с технологични платформи като Alipay на Ant Group и WeChat Pay на Tencent Holdings, съобщава Bloomberg.

КНБ вече тества своя цифров юан в някои части на страната и може да бъде първата голяма централна банка, която емитира виртуална валута. Bloomberg Intelligence изчислява, че електронният юан може бавно да спре доминацията на Alipay и WeChat Pay, заемайки 9% дял при мобилните разплащания до 2025 г.

"Една от основните причини Китайската народна банка да разработи свой собствен електронен юан беше да осигури резервно копие на Alipay и WeChat Pay, които заедно съставляват 98 на 100 от пазара на мобилни разплащания", заяви Му Чанчун, който е директор на Изследователския институт за цифрова валута към Китайската народна банка, цитиран от Bloomberg. Според Му, ако се случи нещо лошо с доминиращите в момента технологични платформи, то това може да създаде риск за стабилността на финансовата система в Китай.

"За да осигури резервно копие на системата за плащания на дребно, централната банка трябва да предостави собствени цифрови валутни услуги", казва Му.

Идеята е цифровият юан ще бъде пуснат по пазарно ориентиран начин и да съществува съвместно с хартиените пари и платформите за мобилни разплащания.

Парична независимост?

КНБ има желанието да създаде своя собствена виртуална валута, за да защити своя паричен суверенитет, след като популярността на биткойн и други криптовалути представляват заплаха за управлението на капиталовите сметки в Китай. Други причини са повишаване на ефективността на платежните системи и насърчаване на финансовото включване. Според Му Чанчун Китай трябва по всякакъв начин да избягва "доларизацията" на цифровата валута.

Финансовите експерти от Китайската народна банка твърдят, че електронният юан има "най-високото ниво на защита на поверителността" в сравнение със съществуващите методи на плащане. Тоест, личната информация на потребителите нямало да бъде засегната.