Цената на една критично важен за западния свят метал, която е широко използвана във военната индустрия, скочи до невиждани нива, като нарасна с много по-бърз темп от стойността на която и да е друга основна суровина.

Заради спадналия добив от Китай волфрамът, който се използва за производството на балистични ракети, поскъпна с повече от 50% през последните месеци.

Досега втората по големина икономика осигуряваше около 80 на сто от продавания на световния пазар метал. Това обаче вече е в процес на промяна, заради затварянето на замърсяващите мини и налагането на производствени квоти, пише Bloomberg.

"Китай се опитва да контролира добива на волфрам. Пекин налага нова политика в областта на околната среда, за да намали производството извън въведените квоти", коментира Марк Седън, който е ръководител на компанията от бранша Argus Consulting Metals.

В Европа цената на волфрама е скочила с 52% от началото на юли досега, показват данните на Metal Bulletin. Ръстът бие този на всички останали 22 основни суровини.

Преди време властите в Европейския съюз (ЕС) обявиха металът за "критично важен", а Великобритания го постави на върха на класацията от най-застрашените доставки на суровини.

Ситуацията се промени още повече, когато през 2012 година американският президент Барак Обама поиска от Световната търговска организация да ограничи доставките от втората по големина икономика.