Гуверньорът на японската банка Харухико Курода заяви в понеделник, че все още е необходимо да се продължи политиката на парични облекчения, като се има предвид бавната инфлация, но не точно както банката е правила през последните пет години, съобщава MarketWatch.

"Японската икономическа активност и цени вече не са в ситуация, при която решителното прилагане на широкомащабна политика за преодоляване на дефлацията се счита за най-подходящото политическо поведение, какъвто беше случаят преди това", каза Курода в реч пред бизнес лидерите в Нагоя, централна Япония. 

$3 трилиона по-късно японската икономика все още има нужда от помощ

$3 трилиона по-късно японската икономика все още има нужда от помощ

Централната банка не може да се справи сама, а политиците не искат да помогнат

През 2013 г. Курода предприе агресивната програма за закупуване на активи и вчера заяви, че икономиката се е подобрила значително заради солидните корпоративни печалби и оптималното равнище на търсене и предлагане на пазара на труда. Междувременно основната инфлация, с изключение на храните, се повиши до 1% през септември - само половината от целта на японската банка , което се случва за първи път от февруари.

Японската банкова система може да се дестабилизира в случай на сериозен негативен шок, ако финансовите институции по-активно поемат риска, за да компенсират намаляването на маржовете заради политиката на ниски лихвени проценти, водена с години, каза Куруда. Според гуверньора, предвид разликата между икономиката и цените, банката трябва да продължи с досегашната си парична политика, като същевременно отчита балансирано положителните и отрицателните ѝ ефекти.