Последните мерки на Китай в сектора на имотите увеличиха покупките в най-големите му градове, но дейността в по-малките населени места се съвсем друга, което показва, че предстоят още проблеми за по-голямата част от пазара на недвижими имоти в страната.

В средата на май Китай намали лихвите по ипотечните кредити и първоначалните вноски и каза общините да купуват непродадени апартаменти, за да ги превърнат в социални жилища, което предизвика десетки съобщения от градове за облекчаване на политиките съгласно новите насоки, пише Reuters.

Но мерките са имали различно въздействие в цялата страна, съживявайки търсенето в огромните градове като Пекин и Шанхай, но не и в по-малки места.

Това засили притесненията, че спадът може да продължи, особено в по-малките градове, където излишното предлагане е много по-голямо, отколкото в по-големите градове.

Секторът е много важен за китайската икономика.От него идва почти една четвърт от брутния вътрешен продукт, преди да изпадне в криза през 2021 г., а сега е пречка за икономиката на стойност 18 трилиона долара.

Анализаторите казват, че Пекин трябва да насочи повече средства към властите на по-малките градове, за да намалят запасите и да стабилизират тези пазари.

Милионерите бягат от Китай и Великобритания - кои са европейските страни, които ще превлекат най-много богаташи през 2024?

Милионерите бягат от Китай и Великобритания - кои са европейските страни, които ще превлекат най-много богаташи през 2024?

От къде има най-голям отлив?

Средните транзакции на ден за жилища на вторичния пазар между 18 май и 5 юни са били с 27,7% по-високи от средните за април в Шанхай и с 8,10% по-високи в Пекин според данни на изследователската компания за недвижими имоти China Index Academy. Транзакциите за нови жилища са намалели съответно с 0,2% и 6,4%, като брокери на недвижими имоти казват, че по-старите апартаменти в Пекин и Шанхай обикновено се продават по-бързо, защото са в по-добри райони.

Запитванията за апартаменти са се утроили според брокер в Шанхай, откакто градът смекчи изискванията за първоначална вноска на 27 май, и отбеляза 700-900 продажби на ден срещу 500 преди. Друг наблюдава, че огледите на жилища са се увеличили с 60%.

China Index Academy не публикува данни за по-малките градове, но публикува данни за транзакциите за периода 8-10 юни, показващи спад от 16% на годишна база за група от 30 града, включително най-големите. Това предполага, че продажбите в по-малките градове все още са без промяна нагоре и купувачите са предпазливи.

По-малките градове са намалили лихвите по ипотечните кредити и минималните първоначални вноски повече от по-големите, но дори тези градове досега се борят да съживят търсенето.

Цинда е град с население под 1 милион души на източното крайбрежие. Властите направиха новия лимит от 15% първоначална вноска за някои купувачи така, че да е на две плащания от 7,5% до две години, за да ускори търсенето от тези, които се нуждаят от апартамент, но нямат достатъчно спестявания . Шанхай и Пекин определят минимални първоначални вноски съответно на 20% и 30%. Но агентите по имотите не забелязаха положително въздействие в града.

 Най-бързо развиващата се голяма икономика ще се нуждае от 100 милиона нови жилища до 2030-а заради нарастващите доходи на хората

Най-бързо развиващата се голяма икономика ще се нуждае от 100 милиона нови жилища до 2030-а заради нарастващите доходи на хората

2023 г. беше най-добрата година за продажби на жилища от поне 15 години на пазара там

Властите в град Чанша, с 10 милиона жители в задлъжнялата провинция Хунан, заявиха на разработчиците, че възстановят депозитите безусловно, ако купувачите променят решението си, преди да финализират транзакцията, надявайки се да ги насърчат да правят оферти.

Анализаторите на Goldman Sachs очакват още облекчаване на мерките през следващите месеци. "Като се има предвид постоянната слабост в малките градове, подобни мерки за облекчаване може да доведат само до L-образно възстановяване в сектора през следващите години", казаха анализаторите.