Прогнозата на Министерството на земеделието е за 25% увеличение на цената на хляба до края на годината. Това коментира при откриването на форум за земеделска техника край Стара Загора ресорният министър Иван Иванов.

161 български и чуждестранни компании, резервирали 34 850 кв. м площи, се включват в тазгодишното 13-то издание на изложението за земеделска техника "Бата Агро".

Войната в Украйна, високите цени на енергоносителите и желанието на зърнопроизводителите за печалба са основните фактори, според земеделският министър Иван Иванов, които ще влияят на стойността на хляба. Според него обаче, до новата реколта няма основание за драстичен скок в цената на насъщния.

Иван Иванов посочи, че земеделското министерство ще продължи да компенсира стопаните, за да ограничи евентуалното бъдещо увеличение за потребителите. Сред мерките са и понижение на ДДС за основните храни.

Какви могат да са последствията за света от недостига на пшеница и високите й цени

Какви могат да са последствията за света от недостига на пшеница и високите й цени

Повишаващите се цени предупреждават за рискове от глад в част от страните по света

"Няма опасност от зърнена криза. Новата реколта ще гарантира потребностите на България", каза още земеделският министър, цитиран от БНР. Той увери, че на този етап няма никакви ограничения за износа на зърно от България.

Пред събралите се земеделски производители от региона на Стара Загора и страната, Иван Иванов оповести, че до края на месец май България очаква ЕК да се произнесе по искането, до 5% от средствата по Програмата за развитие на селските райони да бъде отделена за директно подпомагане на стопаните.

Според земеделския министър, намерението на държавата да изкупува количества с пшеница и слънчоглед за гарантиране на продоволствените нужди на страната, не закъснява.

Очаква се произнасяне на Агенцията по вписванията, за да стартира процедурата, за която държавата отдели 1,1 млрд. лева. Идеята бе оповестена в началото на март и все още не е стартирала. Иван Иванов уточни, че процедурата се прецизира, за да отговаря на действащата нормативна уредба.

Идеята на правителството вече е критикувана от страна на сектор "Зърнопроизводство". От бранша нарекоха "непазарни" определените от правителството максимални цени от 570 лв. за тон пшеница и 1400 лв. за тон слънчоглед, на които би трябвало да бъдат закупени 750 хил. тона хлебна пшеница и 350 хил. тона маслодаен слънчоглед.

Министър Иванов не даде ясен отговор на въпроса дали заложените от държавата максимални цени ще бъдат повишени, предвид скока на цените на стоковите борси, където пшеницата вече трайно надминава 400 евро за тон.