Международният валутен фонд (МВФ) е по-оптимистично настроен по отношение на световната икономика, тъй като ваксинациите срещу коронавирус се прилагат по целия свят. Риск представляват единствено новите варианти на болестта, предаде CNBC.

Според последната си световна икономическа перспектива, публикувана във вторник, институцията сега очаква световната икономика да нарасне с 5,5% тази година - с 0,3 процентни пункта повече от прогнозите за октомври. През 2022 г. глобалният БВП ще се увеличи с 4,2%, очакват още от институцията.

"Сега много зависи от резултата от надпреварата между вируса и ваксините за прекратяване на пандемията и от способността на политиките да осигурят ефективна подкрепа, докато това се случи", заяви главният икономист на МВФ Гита Гопинат в блог пост. "Остава огромна несигурност и перспективите варират значително в различните страни."

През последните няколко месеца в света се наблюдават нарастващ брой инфекции и смъртни случаи от коронавирус. В резултат на това много страни засилиха ограниченията, което нанесе допълнителни икономически болки.

Докато прогнозата на МВФ за света расте, институцията намали очакванията си за БВП за еврозоната тази година с 1 процентен пункт. Сега се очаква регионът, който е силно засегнат от пандемията, да нарасне с 4,2% тази година спрямо 5,2% през октомврийската прогноза.

Германия, Франция, Италия и Испания - четирите най-големи икономики в еврозоната - също са изправени пред понижени прогнози за растеж през 2021 г.

Икономическата активност в региона се забави през последното тримесечие на 2020 г. и се очаква това да продължи и през първата част на 2021 г. МВФ не очаква икономиката на еврозоната да се върне на нивата в края на 2019 г. преди края на 2022 г.

От друга страна, САЩ ще нараснат повече от очакваното тази година, според МВФ. Фондът ревизира прогнозата си за БВП нагоре с 2 процентни пункта на фона на силен тласък през втората част на 2020 г. и допълнителна фискална подкрепа. През тази година БВП ще се повиши с 5,1%.

Конгресът на САЩ одобри почти 900 милиарда щатски долара в пакет за стимулиране през декември, а президентът Джо Байдън предложи, че скоро могат да дойдат още пакети за помощ.

При възникващите пазари Китай ще нарасне над 8% тази година, заяви МВФ. "Китай се върна към прогнозното си ниво преди пандемията през четвъртото тримесечие на 2020 г., изпреварвайки всички големи икономики. Очаква се САЩ да надминат нивата си преди коронавируса през тази година, много преди еврозоната ", каза Гопинат във вторник.