Тревожна новина за участниците на въглеродните пазари сервира Европейската комисия вчера. Количествата парникови газове, произведени от фабриките и енергийните централи през миналата година, са спаднали с 2.45%, при очакван от специалистите ръст. Това моментално срина цената на борсово търгуваните сертификати за емисии и стана причина за насрочване на среща между европейските лидери по климата за следващата седмица, предаде Дарик радио.

Докладът на ЕК съдържа данни за резултатите на 77% от инсталациите, участващи в Европейската система за търговия с емисии, в която участват над 12 хил. дружества. Тяхната работа води до емитирането на парникови газове, за които се смята, че стоят в основата на глобалното затопляне. За да бъдат стимулирани да цапат по-малко, тези централи трябва да инвестират в модерни технологии. Търговската система със сертификати за емисии е инструментът, който трябва да им помогне да превключат на по-екологичен режим. За да не е много стресово това, в първия етап на програмата те получават безплатни сертификати, покриващи на 100% произвежданите при нормалната им дейност емисии. В последствие количеството на безплатните разрешителни се намалява.

За да се изпълнят целите за по-екологично производство, предприятията трябва да изпитват постоянен недостиг на сертификати, които не покриват емисиите им. Данните от вчерашния доклад на ЕК обаче показва точно обратното.

Инсталациите, участващи в Европейската система за търговия с емисии, са емитирали 1.70 млрд. тона CO2 по-малко през 2011 година. През предходната 2010 година спестяванията бяха в размер на 1.75 млрд. тона.

Дори енергийният сектор е емитирал по-малко, при това с цели 3.1%, въпреки, че Германия спря ядрените си реактори след бедствието във Фукушима. Очакванията бяха, че за да се компенсира търсенето на електроенергия в региона ще бъдат задвижени генериращи мощности на въглеводородни горива, като това ще доведе до покачване на емисиите CO2. Данните показват друго. Германия е намалила емисиите с 1.2%. Великобритания също е постигнала значителни спестявания от 7.2%, Италия е намалила парниковите газове с 0.9%, Полша с 1.5%, а Франция е рекордьорът в Европа с намаление от 18.6%.

Освен заради спрените ядрени реактори на Германия, анализаторите бяха настроени за ръст на емисиите и заради данните за растеж на икономиката. През 2011 година БВП на еврозоната порасна с 1.4%, което е по-слабо от растежа от 1.9%, постигнат през 2010 година, но все пак е стъпка напред, която означава повече емисии. Освен това в момента пазарът е наводнен с оферти "продава", а търсенето на сертификати за емисии е слабо. Цените са ниски, което би следвало да прави играчите спокойни, че могат да произвеждат с повече емисии, използвайки по-евтини и по-мръсни горива. Така преди представянето на доклада прогнозите бяха за ръст на емисиите с 0.3% до 6% заради възстановяването на икономиката. Така че отчетените 2.45% спад показват огромно размиване между прогнози и реалност.

Новината моментално се отрази на цените на сертификатите за емисии, търгувани на въглеродните борси в Европа. Разрешителните EUA, които са бенчмарков инструмент за търговията с емисии CO2, поевтиняха рязко с 5% до € 6.77 спрямо котировки от € 7.05 в петък. В края на деня цената успя да се върне на € 6.89 за сертификат. В момента на борсата BlueNext спот цената е € 6.22 за EUA-сертификат. Това е под нивото, стимулиращо инвестиции в нови технологии, които щадят природата повече.