Населението на Съединените американски щати нараства с едва 0,1 процента през тази година — най-ниският темп на прираст в историята, показват официални данни, цитирани от The Wall Street Journal.

През годината до края на 1 юли т.г. Щатите добавят едва 393 хил. души, като така общото население възлиза на 331,9 млн. Данните показват 148 хил. повече раждания отколкото смъртни случаи. Другият компонент, който мери броя на хората, които влизат и излизат от страната, нараства с 245 хил. За първи път в историята растежът от ражданията е под този на пристигащите от чужбина.

Изчисленията на Бюрото за преброяване на населението на САЩ показват, че Covid-19 се превръща в третата най-често срещана причина за смъртност в страната. Междувременно данните сочат, че растежът на населението на най-голямата икономика в света намаляваше и преди пандемията, но достигаше около 2 млн. годишно преди началото ѝ.

Броят на новите бебета намалява постоянно от рецесията от 2007/09 г. насам. Смъртността расте, особено в щатите, ударени тежко от опиоидната криза. А имиграцията намалява през последните години заради политиките на Тръмп.

"Covid-19 усложни една вече тежка ситуация", обобщава Кенет Джонсън, демограф.

Седемнадесет щата губят население, водени от Ню Йорк (-1,6%), Илинойс (-0,9%) и Хаваи (-0,7%). Калифония, който отчита едва втория спад на населението в историята, губи 0,7%. Федералният окръг Колумбия отчита 2,9% спад на населението.

Щатите, които отчитат ръст, включват Айдахо (2,9%), Юта (1,7%), Монтана (1,7%) и Тексас (+1,1%).

Кои са най-бързо застаряващите региони на България?

Кои са най-бързо застаряващите региони на България?

Един анализ на Института за пазарна икономика

Флорида, Тексас и Аризона печелят най-вече от вътрешна миграция, след като повече хора потърсиха по-топли щати с по-ниски данъци.

Нетната миграция към САЩ остава сравнително ниска — едва наполовината спрямо предходната година. За сравнение, през 2016 г. тя бе над 1 млн.

Проф. Джонсън очаква населението на растежа да остане слабо. "Ще премине през училищната система и университетите и накрая ще удари пазара на труда. Ще изглеждаме повече като Европа", казва той.

И преди пандемията съотношението на ражданията спрямо смъртните случаи намаляваше, тъй като населението застарява, а ражданията намаляват.

Въпреки това прогнозите на Бюрото гласят, че населението на САЩ ще продължи да расте поне до средата на века. За сравнение, населението вече започна да намалява в Япония, Русия и множество европейски държави като Германия, Полша и Португалия. Броят на живеещите в Китай вероятно ще достигне пик преди 2030 г. и ще започне да намалява.

Отделен доклад, публикуван във вторник, сочи още, че средната очаквана продължителност на живота на американците намалява с 1,8 години до 77 години през 2020 г. — най-големият спад от Втората световна война.

Демографски специалист: 40% от населението у нас скоро ще бъде концентирано в шест града

Демографски специалист: 40% от населението у нас скоро ще бъде концентирано в шест града

Големият проблем на България, в икономически и социален аспект, е острият дефицит на активно младо население