Пчеларите в Словения страдат от пулсираща болка, която не иска да отмине: климатичните промени.

Малката планинска държава дом на най-големият брой пчелари на глава от населението в Европа: над 11 хил. при общо 2 млн. души, които живеят там, разказва Politico. Медът, често дело на аматьори, за които отглеждането на пчели е хоби, е такава част от националната идентичност, че е "като светец", казва Петра Боле, директор на словенския Музей на пчеларството в Радовлица.

Екстремното време през пролетта обаче причини безпрецедентни щети на овошките и пчелните колонии. Местните компании отчитат, че пчелите произвеждат в някои случаи едва десета от обичайното количество мед.

"2021 бе най-лошата година в историята на пчеларството", казва Алеша Мижигой, директор на Medex. По думите ѝ, ситуацията е "наистина отчайваща". Компанията ще трябва да внася много повече мед от обичайното, за да отговори на търсенето.

Неприятният развой на събитията причинява щети и на земеделците, които разчитат на пчелите да опрашат реколтата. "Нито една ябълка", отчита тъжно Мари Яревец, която притежава два хектара овощна градина и разчита на пчелите на четирима местни пчелари.

Като настоящ президент на Съвета на Европейския съюз, Словения прави стъпки за облекчаване на проблема - като по-стриктни правила, които ще спрат китайския фалшив мед в Европа.

Опасенията увеличават натиска в Брюксел за ускоряване на ревизията законодателство, което да сложи край на 8-годишния спор относно предпазването на пчелите от пестицидите.

Ако Европа не се задейства, намаленият брой пчели ще засегне не само част от културата на Словения, но и сигурността на хранителните доставки по целия свят. В доклад от 2016 г. ООН отчита, че 35 процента от световното производство на култури зависи от растения, които пък от своя страна зависят от опрашването.

"За нашите деца няма да се появи магически друг вид храна. Хората смятат, че това не ги засяга - че е просто някакъв политически проблем относно устойчивостта. Но проблемът е пред всички нас", казва Боле.

На национално ниво Любляна се подготвя да компенсира пчеларите с почти €1,3 млн.

Но проблемът няма да бъде разрешен с хвърляне на пари. Дискусията около спасяването на пчелите се върти около забраната на пестицидите, но в последно време се оказва, че не това е основното предизвикателство: Игор Хорват от земеделското министерство заяви наскоро, че климатичните промени нанасят далеч повече щети.Даже някои земеделци смятат, че в бъдеще ще се нуждаят от повече пестициди заради вредителите, които климатичните промени ще донесат.

През април температурите в Словения достигнаха рекордно ниски нива, а през май поройните дъждове оставиха пчелите без източник на нектар и затворени в кошерите. Пчеларите трябваше да запазват всяка колония живо изкуствено - с по десет килограма захар.

Ситуацията не бе по-различна в държави като Италия и Франция, където също има много пчелари. Поглед на изток показва, че в Китай земеделците вече сами опрашват реколтата - демонстрирайки как би изглеждало бъдещето без пчели.