Индия, която е най-бързо растящият пазар на петрол, е изправена пред трудно решение, свързано с тенденцията на популистки мерки за намаляване на цените на горивата на развиващите се пазари.

На фона на Индонезия, Бразилия и други места по света, които "замразиха" цените, южноазиатската държава досега издържа на натиска да се справи с цените на бензина и дизела, въпреки че от началото на годината те нараснаха с 16%, пише Bloomberg.

Властите там отказват да облекчат потребителите с подобна стъпка, придържайки се стриктно към целта за фискалния дефицит на премиера Нерендра Моди. Това от своя страна обаче доведе до ускоряване на инфлацията, която вече е повод за притеснения за Централната банка на Индия.

През тази година инфлацията се вдигна рязко в резултат на по-високите цени на горивата, което накара централната банка да повиши лихвените проценти миналия месец. От Bloomberg очакват потребителските цени в Индия да запишат ръст с 5,3% за юни, което ще е най-бързият им растеж от почти 2 години.

За разлика от настоящия кабинет на Индия обаче този от 2002 година въведе именно изискване за фиксиране на цените на горивата 2 пъти годишно. След изборите две години по-късно обаче тази мярка отпадна.