Коронавирусът доведе до рецесии някои икономики и драстично сви световната икономика. Според Световната банка в момента сме в най-лошата рецесия след Втората световна война. Как точно това ще се отрази на най-големите икономики, не е известно, въпреки, че вече се правят прогнози.

Според една от тях 2020 г. бележи началото на първото десетилетие, в което САЩ няма да са най-голямата икономика в света. Първото място отива при Китай. Преди да настъпи това десетилетие икономиката на САЩ беше най-голямата икономика в света за последните 40 години, нараствайки от 2.86 трилиона долара през 1980 г. до прогнозираните 23.18 трилиона долара следващата година.

През последните няколко десетилетия икономиките на много азиатски страни отбелязват значителен ръст, включително Китай (29.47 трилиона долара), Индия (12.36 трилиона долара), Япония (5.89 трилиона долара) и Индонезия (4.01).

Азиатските страни достигнаха върха на класацията, а западноевропейските държави се "отказаха" от надпреварата. Италия вече не е в топ 10, а Германия, Франция и Великобритания са паднали още по-надолу в класацията.

Howmuch.net разгледа промяната на първите 10 най-големи икономики в света, по отношение на БВП през последните няколко десетилетия.Данните са от Международния валутен фонд (МВФ) от 1980 до 2020 г. с прогноза за 2021 г.

Biggest Economies

Една от най-очевидните тенденции е как САЩ отстъпва първото си място след десетилетия на върха. Започвайки през 1980 г. с БВП от 2.86 трилиона долара, САЩ винаги е бил значително по-напред от останалите страни.

На макро ниво азиатските икономики процъфтяват благодарение на индустриализация и урбанизация, превръщайки се в световни фабрики.

Сега Китай има най-голямата икономика в света с 29.47 трилиона долара към днешна дата и се очаква да нарасне до 31.85 трилиона долара през следващата година. Същият бърз растеж е очевиден и за други азиатски страни, като Индия (12.36 трилиона долара), Япония (5.89 трилиона долара) и Индонезия (4.01 трилиона долара).

Ако азиатските икономики растат, за да станат най-големите в света, тогава те заемат мястото на индустриализираните западни страни. През 1980 г. Германия има третата по големина икономика в света с 867 милиарда долара. Прогнозира се, че тя ще бъде на пето място с 4.75 трилиона долара до 2021 г.

Наскоро МВФ изчисли, че кумулативната загуба на икономическа продукция поради коронавируса ще възлиза на около 9 трилиона долара до 2021 г. и макар много да остават много неизвестни около вируса едно е сигурно - че най-големите икономики в света ще изглеждат много по-различно от сега.