В Китай цените "на дребно" на свинското месо за ноември са паднали с почти 32% спрямо същия период на 2022 г. Подобна динамика доближава втората икономика в света до дефлация, коментира управляващият директор на компанията China Market Research Group (CMRG), Шон Рейн, цитиран от CNBC.

Една от основните причини за резкия спад на цените "на дребно" е свръхпредлагането на свинско месо в Китай. Цената на този много консумиран вид месо има огромна "тежест" в индекса на потребителските цени в страната, и бързият й спад през последния месец на есента може да увеличи и без това високите дефлационни рискове. В резултат на това, подобна тенденция в средносрочен план е възможно да обхване повечето стоки и услуги за населението на местния пазар, уточнява Рейн.

Саудитска Арабия зае $11 млрд. и от Китай за покриване на бюджетния си дефицит

Водеща петролна страна зае $11 млрд. и от Китай за покриване на бюджетния си дефицит

Заемът е при сравнително висока лихва

Други важни индикатори за приближаването на истинска дефлация в азиатската страна, по думите на Шон Рейн, може да бъдат понижението на цените на недвижимите имоти и на основни категории потребителски стоки. Тези фактори обаче станаха само допълнителни "катализатори" за приближаването на дефлацията.

"Основната причина, поради която Китай сега е "на ръба" на дефлацията, е спадът при цените на свинското месо", обобщава експертът.

Продават две имения собственост на основателя на затъналата в дългове китайска строителна компания Evergrande

Продават две имения собственост на основателя на затъналата в дългове китайска строителна компания Evergrande

На каква сумата се оценяват замъците в Хонконг

За ноември индексът на потребителските цени в Китай се понижи с 0,5 процентни пункта на годишна база. Този спад е най-бързият за последните три години. "Слабото вътрешно търсене от своя страна, ускори темповете на спад при цените на свинското месо, а свръхпредлагането му създаде допълнителни проблеми за китайския свиневъден сектор", обобщи мнението си по въпроса и пазарният стратег на компанията IG в Сингапур, Джун Ронг Йеп.

Малко по-рано беше съобщено, че китайските власти са създали спешен план за възстановяване на икономиката на страната от негативните последици от кризата заради локдауните, който ще се изпълнява през 2024 г. Въпросният план включва девет стъпки, целящи: увеличаване на обема на чуждестранните инвестиции в страната, стимулиране на производството на високотехнологични продукти и преодоляване на дълговата криза в сектора на недвижимите имоти.

Как китайската Shein подаде "тайно" документи за листване в Ню Йорк

Как най-голямата китайска верига за дрехи подаде "тайно" документи за листване в Ню Йорк

Защо компанията, която е сред най-големите в света в областта на модата, използва този формат за IPO