Министър на енергетиката на Австралия призова домакинствата в Нов Южен Уелс, в който се намира най-големия град в страната Сидни, да изключат осветлението, заради енергийна криза.

Крис Боуен коментира, че хората не трябва да използват електричество в продължение на два часа всяка вечер, ако "това е възможно". Той обаче добави, че е "убеден", че прекъсвания могат да бъдат избегнати.

Изказванията идват на фона на спирането на основният пазар на електроенергия на едро в Австралия, заради скок в цените. Боуен помили хората, живеещи в района да пестят колкото се може повече електроенергия. "Ако имате избор кога да пускате определени уреди, не го правете от 6 до 8 вечерта", каза той по време на пресконференция.

Австралия е един от най-големите износители на въглища и втечнен природен газ в света, но от миналия месец се бори с енергийна криза. Три четвърти от електроенергията в страната все още се произвежда от въглища. Стрната дълго време е обвинявана, че не прави достатъчно, за да намали емисиите и, че не инвестира достатъчно във възобновяеми източници.

През последните седмици Австралия усети въздействието на прекъсвания на доставките на въглища, прекъсвания на няколко въглищни електроцентрали и покачващите се световни цени на енергията.

Най-големият износител на LNG в света Австралия е на ръба на газова криза

Най-големият износител на LNG в света е на ръба на газова криза

Това е голямо изпитание за новоизбраното правителство на страната

По-рано през годината наводнения засегнаха някои въглищни мини в Нов Южен Уелс и Куинсланд. Освен това технически проблеми намалиха производството в две мини, които захранват най-голямата въглищна станция на пазара в Нов Южен Уелс.

Около една четвърт от австралийските въглищни мощности за производство на електроенергия в момента не работят поради неочаквани прекъсвания и планирана поддръжка.

Някои производители на електроенергия се оплакват, че разходите им се покачват, на фона на покачването на световните цени на въглищата и газа, заради санкциите срещу Русия.

Междувременно търсенето на енергия скочи на фона на застудяването и когато икономиката на Австралия се отвари след облекчаване на ограниченията за Covid-19. Всичко това донесе ръст на цените на електроенергията на пазара на едро до над 210 долара за мегаватчас, определена от регулатора на пазара - Aemo.

Преди ден Aemo предприе безпрецедентната стъпка за спиране на пазара и заяви, че ще определи директно цените и ще компенсира производителите за недостига. Регулатора помоли потребителите в Нов Южен Уелс "временно да намалят потреблението на енергия".

Не е ясно кога ще бъде отменено спирането. В изявлението се казва, че "ценовият таван ще остане, докато цените на електроенергията на едро не паднат под кумулативния праг на цените."

Най-големият производител на електроенергия в Австралия AGL Energy заяви, че очаква да може да доставя повече енергия на бизнеса и потребителите през следващите дни. Той има три блока, които са били извън експлоатация в завода на въглища в Бейсуотър, Нов Южен Уелс. AGL обяви, че един от блоковете трябва да се върне в експлоатация в четвъртък, докато друг ще се върне онлайн до събота.

Според енергийният експерт от University of Sydney Лин Честър, властта е наясно с рисковете от старите генератори от десетилетия.