Петролният пазар продължава да расте в четвъртък на фона на данните от Министерството на енергетиката на САЩ за намаляване на запасите от суровината и в очакване на срещата на страните от споразумението за ограничаване на добива ОПЕК+

Вниманието на експертите е насочено към конференцията на ОПЕК, заседанието на Комитета за наблюдение на споразумението ОПЕК + (JMMC), както и срещата на министрите на ОПЕК +. Всички те ще се проведат в четвъртък, 1 юли.

Министрите от ОПЕК + ще обсъдят дали е необходимо да се увеличи производството на петрол, като се има предвид фактът, че енергийните резерви са се нормализирали, цените са на допандемично ниво и потребителите се оплакват от инфлацията. Няма яснота относно позициите на лидерите на участващите държави - Русия и Саудитска Арабия.

Цената на септемврийските фючърси за петрол сорт Brent на лондонската фондова борса ICE Futures ъм 9:17 часа българско време е 74,81 долара за барел, което е с 0,19 долара над тази от цената в края на предишната сесия. В резултат на търговията в сряда тези договори поскъпнаха с $0,34 (0,5%) - до $ 74,62 за барел

В същото време цената на фючърсите на петрола WTI за август при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) е 73,71 долара за барел, което е с 0,24 долара повече от крайната стойност на предходната сесия. Ден по-рано стойността на тези договори се увеличи до 73,47 долара за барел, като се повиши с 0,49 долара (0,7%).

През второто тримесечие Brent поскъпна с 18,2%, от началото на 2021 г. - с 45%, цената на WTI се увеличи съответно с 24% и 51%. Скокът на цените през първата половина на годината беше най-високият от 2009 г. насам.

Доклад на Министерството на енергетиката на САЩ, публикуван в сряда, показва намаляване на стоковите резерви от петрол в страната за шеста поредна седмица - с 6,7 милиона барела. Експертите, интервюирани от S&P Global Platts, прогнозираха средно намаляване на резервите с 4,7 милиона барела.