Котировките на петрола във вторник се понижават след няколко сесии на растеж на фона на влошената прогноза на ОПЕК за търсенето на петрол през 2021 година.

Цената на февруарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта, 9,20 ч. българско време , падна с 0,17 долара (0,74%) до 50,11долара за барел. В понеделник тези контракти поскъпнаха с 0,32 долара - до 50,29 долара за барел.

В същото време януарските фючърси за WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) са по-евтини с 0,12 долара - 46,87долара за барел. По време на вчерашната търговия американският еталон поскъпна с 0,42 долара, до 46,99 долара за барел.

Според актуализираната прогноза на ОПЕК, през 2021 г. световното търсене на петрол ще нарасне с 5,9 милиона барела на ден, което е с 0,35 милиона барела по-малко от прогнозата от миналия месец и ще възлезе на 96,89 милиона барела на денонощие.

"Това отразява несигурността относно въздействието на COVID-19 върху транспортните горива в страните от ОИСР през първата половина на 2021 г. Освен това, макар и в по-малка степен, редица прогнози за времето предполагат по-мека от нормалната зима в северното полукълбо, което оказва натиск върху перспективи за търсене на дестилати, "- пишат анализаторите на организацията.

Ден преди вторник цената на фючърсите за Brent и WTI с най-близката доставка достигна максимум от началото на март, отбелязва MarketWatch. Оптимизмът на инвеститорите беше подсилен от новината за одобрението в САЩ на спешната употреба на коронавирусната ваксина Pfizer и BioNTech.

Стана известно, че заседанията на Техническия комитет на участниците в пакта за ограничаване на добива OPEC + (JTC) и Комитетът за наблюдение на министрите OPEC + (JMMC), първоначално планирани съответно за 16 и 17 декември, са отложени за 3 и 4 януари.

По време на срещата на всички министри на страните от ОПЕК + на 3 декември беше решено да се провеждат ежемесечни министерски срещи, за да се отговори на необходимостта от постепенно увеличаване на производството, при условие че месечните ревизии през първото тримесечие не трябва да надвишават 0,5 милиона барела на ден.