В началото на търговията в понеделник борсовите котировки на петрола се покачваха сутринта поради оптимизма на търговците по отношение на перспективите за търсенето след новината за премахване на карантинните ограничения в Чънду, столицата на провинция Съчуан, Китай. По-късно обаче цените отново поеха надолу.

Чънду, дом на 21 милиона души, се превърна в най-големия град в Китай след Шанхай, където беше въведено строго блокиране, за да се ограничи разпространението на COVID-19. От 19 септември Чънду отменя основните ковид ограничения.

"Основната причина за колебанията в цените на петрола е промяната в очакванията за търсенето. Смекчените карантинни ограничения в Китай са важен фактор за пазара. Ства дума за отложено търсене и това обяснява незабавната реакция на пазара", каза Вишну Варатан, анализатор в Mizuho Bank Ltd. в Сингапур, пред Bloomberg.

Цената на ноемврийските фючърси за сорта Brent, към 9:15 часа българско време на лондонската борса ICE Futures се намали с $0,16, до $91,18 за барел. В петък Brent поскъпна с $0,51 (0,6%) до $91,35 за барел.

Октомврийските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) поевтиняха с $0,06, до $85,05 за барел. По време на предишната сесия цената на тези контаркти се покачи до $85,11 за барел.

Като цяло през миналата седмица Brent поевтиня с 1,6%, а WTI - с 1,9%.

Фокусът на търговците тази седмица са заседанията на Федералния резерв на САЩ и Bank of England. Страховете, свързани с факта, че бързото затягане на паричната политика от страна на световните централни банки ще доведе до рецесия в глобалната икономика и спад в търсенето на петрол, са един от ключовите фактори, натискащи петролния пазар през последните месеци. Цените на петрола вероятно ще завършат третото тримесечие надолу за първи път от две години, съобщава Bloomberg.