Цените на петрола от еталонните световни марки във вторник продължават да се понижават, след като вчера те паднаха с 2% заради опасенията за забавяне растежа на световната икономика и съответно на търсенето на суровината.

Първоначалния оптимизъм, предизвикан от търговските преговори между САЩ и Китай, отслабна значително след сдържаната реакция от страна на Пекин по темата.

В същото време анализаторите очакват повишаване на стоковите запаси от петрол в САЩ за пета поредна седмица.

Декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поевтиняха с $0,34 - до $59,01 за барел. В понеделник тяхната цена падна с $1,16 (на 1,92%), стигайки при закриването на търговията $59,35 за барел.

Котировките за американския еталон WTI за ноември на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се понижават с $0,39 - до $53,2 за барел. В хода на вчерашната сесия тяхната цена се понижи с $1,11 (на 2,03%), до $53,59 за барел.

В я петък президента Тръмп обяви, че е постигната "много значителна сделка" с Китай, която той нарече първи етап от урегулиране на търговските спорове между двете страни. Но излезе информация, че властите в Пекин искат допълнителни преговори в края на октомври, за да доработят детайлите на съгласуваните в петък договорки, преди те да бъдат одобрени подписани от китайския лидер Си Дзинпин.