Цените на петрола падат в четвъртък, след като се вдигнаха предния ден заради данните за спада в американските запаси от суровината за втора поредна седмица.

Пазарът е под натиск от влошените перспективи за глобално икономическо възстановяване и съответно търсенето на петрол във връзка с подновеното нарастване на заразените от COVID-19 в много страни, пише Dow Jones.

Ноемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures днес сутринта се търгуват по 41,38 долара за барел, което е с 0,39 долара (0,98%) под цената в края на предходната сесия. Във вторник тези договори поскъпнаха с 0,05 долара до 41,77 долара за барел.

Цената на аналогичните фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време спада с 0,51 долара (1,28%), до 39,42 долара за барел. Вчера тези контракти поскъпнаха с 0,13 долара до 39,93 долара за барел.

Петролните цени вероятно ще останат под натиск в близко бъдеще, тъй като пазарът е много чувствителен към ситуацията с коронавируса и особено към новините за предприемането на ограничителни мерки за ограничаване разпространението на COVID-19, казват експерти от AxiCorp.

Според доклада на Министерството на енергетиката на САЩ, публикуван на 23 септември, търговските запаси от нефт в страната през миналата седмица са намалели с 1,64 милиона барела до 494,41 милиона барела.

Запасите от бензин са намалели с 4,03 милиона барела до 227,5 милиона барела. Търговските запаси от дестилати са намалели с 3,36 милиона барела, с най-високо темпо от март, до 175,94 милиона барела.

Докладът на управлението за енергийна информация би трябвалода е достатъчен, за да подкрепи покачването на цените, каза Боб Ягер, анализатор в Mizuho Securities. "Въпреки това е много трудно за петролния пазар да задържи ралито, когато наблюдаваме толкова рязък спад на американския фондов пазар", цитира Bloomberg експерта.

Американските борсови индекси паднаха с 2-3% вчера след изявлението на ръководителя на Федералната резервна система (FRS) Джером Пауъл, че американската икономика се нуждае от нови стимули за възстановяване от кризата, причинена от пандемията на коронавируса.