Цените на петрола от еталонните световни марки във вторник се понижават след подема им в понеделник. Китай намали целевите си показатели за ръста на БВП през 2019 г. до 6,0-6,5. Това помрачи настроението на пазара по повод прогнозите за търсенето на суровината, въпреки усилията на ОПЕК, насочени към ограничаване на добива и предлагането, което подкрепя котировките.

Майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поевтиняват с $0,27 - до $$65,40 за барел. В понеделник тези контракти поскъпнаха с $0,60, достигайки $65,67 за барел.

Американският еталон WTI с доставка април на нюйоркската стокова борса в същото време намалява стойността си с $0,21 - до $56,38 за барел. В хода на вчерашната търговия неговата цена се покачи с $0,79, завършвайки деня на ниво $56,59 за барел.

Между другото хедж фоновете залагат на поскъпване на Brent осма седмица поред, което е най-дългия период на задържане на "бичи"" позиции от 2012 година насам, показват данните на ICE Futures.

Негативно за пазара действат очакванията за възстановяване на добива в някои страни бенки на ОПЕК, които преди това изпитваха проблеми д доставките. Либия планира да възобнови добива на суровината от най-голямото си находище в близко време, съобщава Bloomberg. Разположеното в южната част на страната находище аш-Шарара има производствен капацитет от 300 хиляди барела петрол на денонощие.

В посока подкрепа за петролните цени въздейства и новата вълна опасения за забавянето на световната икономика на фона на нерешените проблеми в търговския конфликт между САЩ и Китай.