Следващият кръг от търговски преговори за Brexit вероятно ще бъде отложен поради коронавирусната епидемия, обяви депутатът Майкъл Гоув, пише The independent. Правителството получи индикации, че ЕС иска да отложи преговорите, които трябва да започнат в Лондон на 18 март, казаха депутатите.

Наричайки го въпрос от съществено значение, министърът, който наблюдаваше разговорите, заяви, че "очаква с нетърпение" следващия етап, включително заседанието на съвместния комитет, който да наблюдава прилагането на споразумението за оттегляне на 30 март. "От Белгия днес имахме индикации, че може да има опасения за общественото здраве", каза той. Разпространението на вируса и отлагането на преговорите ще може да имат огромни последици за вероятността Великобритания да се излезе от ЕС без сделка и с риск от рецесия.

Британски депутат: германските компании може да се преместят в Обединеното кралство след Brexit

Британски депутат: германските компании може да се преместят в Обединеното кралство след Brexit

Търговската сделка между САЩ и Великобротания е на път да стане реалност скоро

Борис Джонсън е определил краен срок (месец юни) за двете страни да постигнат напредък. Майкъл Гоув настоя, че остава оптимист за достатъчно добър напредък до юни и за добра търговска сделка до декември.

Все пак той каза и че сделката може и да не приключи навреме."Мисля, че по отношение на националната сигурност може да не е задължително да приключим всичко до 31-ви." Без пакт за сигурност, Великобритания рискува да загуби достъп до жизненоважни бази от ЕС, които следят терористите и сериозните престъпници, които потенциално се стремят да влязат в страната.

Посланникът на ЕС във Великобрирания Жоао Вале де Алмейда заяви, че кризата подчертава необходимостта ЕС и Обединеното кралство да останат близи. "Ако погледнете ситуацията с коронавируса, това показва необходимостта от международно сътрудничество." Гоув също отхвърли оценката на експертите, че Обединеното кралство е вече 200 млрд. паунда по-бедно от референдума за Brexit, казвайки: "Не признавам или бих оспорил тази цифра".

Великобритания изхарчи £4,4 млрд., за да се подготви за Brexit

Великобритания изхарчи £4,4 млрд., за да се подготви за Brexit

Щетите за икономиката обаче са далеч по-големи