Инфлацията в България не спира да се ускорява и достига 15.6% на годишна база през май 2022-а, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени в страната не спира да се повишава от началото на годината. За сравнение годишната инфлация през април достигна - 14.4%, през март - 12.4%, през февруари 10.0%, а през януари 9.1 на сто.

Това е най-високото ниво от май 1998 година, когато равнището е достигало 18.8%. Това означава, че инфлацията в България се намира на 24-годишен връх. Дали ръстът на цените ще се "укроти" или напротив?

Инфлацията в България достигна 24-годишен връх

Инфлацията в България достигна 24-годишен връх

През месец май е измерено най-високото ниво от 1998 година

Очакванията са ръстът на инфлацията да продължи - може би от порядъка на 1-2% на месец, коментира пред Euronews Bulgaria Росица Макелова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Без предлаганите социални мерки ще обречем на мизерия и без това до голяма степен мизерстващото население на страната, каза Макелова.

"Ясно е че доходите в Източна Европа са много по-ниски, отколкото в Западна и респективно делът на това потребление е много по-голям. В крайна сметка инфлацията се бори с рестрективни мерки. Нормално е да се свива потреблението и да се увеличават лихвите. По този начин се натиска потреблението. Като няма кой да купува и се свиват доходите, инфлацията също ще намали", каза в ефира на Нова тв Лидия Шулева, бивш социален и икономически министър.

Федералният резерв на САЩ обяви най-високото повишение на лихвите от близо 30 години

Федералният резерв на САЩ обяви най-високото повишение на лихвите от близо 30 години

Този ход ще увеличи и натиска върху централните банкери по целия свят

"При нас кошницата на покупките има по-голям дял храни и енергия, тъй като сме по-бедни. Тези две неща поскъпнаха най-много и затова по-бедните страни са по-тежко ударени", поясни Георги Ангелов, старши икономист от Института "Отворено общество". И припомни, че през 2008 г. сме имали горе-долу същата инфлация, но тогава доходите са били високи и обществото не е усетило толкова много ръста й.