Търсенето на петрол ще остане потиснато още поне година и ще се върне на равнището си от преди пандемията едва около началото на 2022 г., сочи последната прогноза за пазара на IHS Markit, предаде Oilprice.

Това е очакване, което до голяма степен съвпада с прогнозата и на Международната агенция по енергетиката и ОПЕК, според които през 2021 г. пазарът няма да се възстанови на нивата си от преди кризата. Въпреки това той ще отчете нарастване в сравнение с 2020 г.

Догодина търсенето ще е с 3,1 млн. барела дневно по-ниско, отколкото беше през 2019 г. Огромна част от тази цифра - 80%, се формира от спада на търсенето на керосин заради очакваните продължаващи проблеми пред авиоиндустрията. Така потреблението на петрол ще е от 95,89 млн. барела годишно, след като ОПЕК понижиха прогнозата си от предишните 96,3 млн. барела дневно.

Според IHS Markit обаче проблемите на пазара на петрол няма да се отразят негативно на растежа му догодина или на търсенето. По думите на анализатора от компанията Даниел Йергин пикът на търсенето ще бъде постигнат около 2030 г.

Той е на мнение, че добивът на шистов петрол в САЩ няма да се изстреля обратно и да достигне до темпа си на растеж от 1,5 млн. барела дневно за година. Той ще се задържи на равнище от около 11 млн. барела дневно до края на 2021 г., преди да се върне към растеж.