Те са консервативни, религиозни, бели и ядосани на Обама. Става дума за привържениците на "Чаеното парти" - ново политическо движение, което е на път да разбие двуполюсния модел, установен в Америка от столетия.

Понякога в спомените остават само малките неща. На 8 октомври президентът на САЩ Барак Обама говори пред успешни бизнес-дами във Вашингтон. Срещата беше организирана от "Форчън мегазин". По средата на речта обаче задължителното знаме върху ораторския пулт падна на земята. Е, няма проблем, вие знаете кой съм - така реагира тогава Обама.

Противниците му обаче видяха в сцената символ на абсолютно нестабилно президентство. Две години след еуфорията покрай блестящата победа на Обама настроението в страната е коренно различно. Експертите очакват провал за партията на президента на изборите на 2 ноември.

Гневът като политически коз

Новото политическо движение, наречено "Чаено парти", привлича всички онези американски избиратели, които са против повишението на данъците и възлизащите на билиони държавни програми за борба срещу финансовата криза. Един такъв избирател е 72-годишната Антоанет от Ню Джърси. Тя е на мнението, че правителството се меси във всичко. Особено много тя се гневи на здравната реформа. "Това вече не е моята Америка", казва Антоанет. Тези думи я превръщат в типична представителка на "Чаеното парти", казва социологът Михаел Верц:

"Чаеното парти е движение, което обединява американци от по-низшите социални слоеве. Става дума все за хора, които не са съгласни с промените в страната. Ако трябва да направим психограма на поддръжниците на това движение, бихме могли да ги опишем със следните три думи: бели, възрастни и необразовани. Така че, макар да се обявява за защитник на общите интереси, "Чаеното парти" е всъщност доста специфично движение."

Съпротивата срещу здравната реформа през лятото на миналата година дари "чаените бунтари" с нова сила. Ядът на консерваторите не познаваше граници. Доказателство за това бе и конфронтацията със сенатора от Пенсилвания Арлен Спектър през август 2009: "Досега не се интересувах от политика" - каза тогава една 35-годишна избирателка. "Но вие събудихте един спящ великан", предупреди тя. Така се и случи. След 30 години в Сената Арлен Спектър е изправен пред развалините на политическата си кариера. Причината: след дълги години в редиците на Републиканската партия, Спектър се присъединява през 2009 към демократите.

Да му мислят републиканците...

Макар гневът на американците да ги прави податливи на идеи, каквито застъпва "Чаеното парти", повечето експерти са убедени, че това движение е поредната политическа еднодневка. Тезата им е, че и по време на предишни икономически кризи е имало протестни движения - групи, за които днес вече никой не говори. На това мнение е и социологът Михаел Верц. Той обаче съзира една друга опасност:

"Ако погледнем демографските, политическите и икономическите развития, не мисля, че "Чаеното парти" ще успее да привлече мнозинството от американците. Дори да предложи кандидат за президент на изборите след две години, това движение няма да се наложи на политическата сцена. Но е възможно да "открадне" част от традиционните избиратели на републиканците, което би дестабилизирало партията за години напред", категоричен е Михаел Верц.