Пазарът на труда в САЩ остава нагорещен и през март през март с рекордните 4,5 милиона служители, напуснали работа. Това показват данни на Бюрото по трудова статистика във вторник.

Броят на хората, напуснали работа нараства най-значително в сектора на професионалните и бизнес услуги, както и в строителството. Общият процент на напусналите се повиши до 3%, което невиждано от декември 2021 г. насам ниво, пише CNN.

На този фон работодатели са отворили рекордните 11,5 милиона свободни позиции през март, което е още едно доказателство за "стегнатия" пазар на труда. Ситуацията на пазара подтикна милиони американци да търсят по-добре платена работа. 

"Работодателите изискват от работниците да се връщат в офисите, а с това напускането на работните места се увеличава. Основна причина за напускането е намирането на възможност за дистанционна работа", коментира главният икономист на ZipRecruiter Джулия Полак.

Броят на отворените работни места също нарасна, като това число се покачи до до 11,5 милиона - най-високото ниво от декември 2000 г., показва проучване за свободни работни места и текучество на персонал.

Процентът на свободните работни места се повишава до 7,1% през март. Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл често изтъква "нездравословната" ситуация на пазара на труда, която допринася за високата инфлация.

Американските компании все още изпитват трудности при намирането и задържането на персонал. Производственият сектор е най-сериозно засегнат от недостига на работна ръка. Според друго именно там е по-висок процентът на напускане.

Обявите за работа в сектора на търговията на дребно и производството нараснаха, показват данните на JOLTS, докато държавните работни места и позициите в сектора на транспорта, складирането и комуналните услуги намаляват.

"Този "отлив" е положителен знак за укрепване на пазара на труда, където служителите могат да напускат, да търсят и получават нови възможности", коментира Елиз Гулд, старши икономист в Economic Policy Institute

Икономисти прогнозират, че американските работодатели са добавили още 400 000 работни места миналия месец.