Производителите на захар в Русия са спрели продажбите, чакайки въвеждането на правителствени субсидии. Кремъл се надява, че помощите ще ограничат поскъпването на цените на храните, пише в-к "Известия".

През последните 12 месеца цените на храните нарастват със 7,7% — рекордно високо поскъпване за последните пет години. Ръстът увеличи натиска върху властите, които вече са притеснени заради растящото недоволство от икономическата криза, която свали жизнения стандарт до най-ниското ниво от десетилетие насам.

Захарта е сред най-поскъпващите стоки, като цените се покачиха с около 70%. Правителството представи редица мерки — включително ценови таван и забрана за износ — в отчаян опит да укроти поскъпването.

Поредният ход на правителството бе субсидия от пет рубли ($0,07) за захарните производители за всеки килограм, който продават на веригите на дребно при фиксирана цена от 36 рубли ($0,47). Държавната намеса в икономиката обаче има очакван ефект — ходът се обърна срещу властите и спря доставките, тъй като заводите отказват да продават до влизане в сила на субсидиите.

Това се случи този четвъртък и плащанията ще продължат шест месеца, но тъй като субсидиите бяха анонсирани на 22 март, търговските вериги започнаха да се изправят пред отказите на заводите да продават, пише изданието.

Сметната палата на Русия, производители на храни и редица независими експерти предупредиха многократно, че стратегията на правителството да ограничи цените ще създаде недостиг на храни в супермаркетите.

След решение на Путин: празните магазини отново може да станат реалност в Русия

След решение на Путин: празните магазини отново може да станат реалност в Русия

Замразяването на цените е популистки ход, който ще доведе до обратен ефект, предупреждава Сметната палата