Руската икономика продължава да се свива през февруари, главно заради рязкото понижение на петролните цени в началото на годината, показват данни на Федералната статистическа служба.

Брутният вътрешен продукт се понижи през февруари с 3,7% на годишна база, задълбочавайки спада си от 2,4% през януари.

Значително понижение с 5,9% спрямо година по-рано отчитат и продажбите на дребно, които са важен индикатор за състоянието на потребителските разходи в страната, след тяхно понижение с 2,5% през предишния месец. На месечна база продажбите на дребно се понижиха през февруари с 2,5 процентни пункта.

Инвестиционна активност, която е вторият по значимост двигател на икономическия растеж на Русия, също се влоши през февруари, като капиталовите инвестиции се свиха с 8,4% след аналогично темпо на понижение в началото на годината.

Според Росстат реалният разполагаем доход на руските домакинства се е свил през февруари с цели 6,9% спрямо година по-рано след спад с 6,3% през януари.

През миналата седмица министърът на икономиката Алексей Улюкаев посочи, че руската икономика може да се върне по пътя на растеж през второто тримесечие на 2016 година и да отбележи макар и минимален растеж от 0,7% за цялата текуща година, припомня bnr.bg. 

Въпреки сигналите за продължаваща икономическа рецесия в края на миналата седмица Централната банка на Русия не се поддаде на призивите за намаляване на лихвените ставки и запази своята основна лихва на ниво от 11%, позовавайки се на наличието на значителни инфлационни рискове.