Доставките на азербайджански природен газ за Европа най-вероятно ще бъдат насочени към "Набуко" вместо към конкурентната тръба на Трансадриатическия газопровод /TAP/, като окончателното решение ще бъде взето до края на юни, съобщава Reuters, предаде Дарик радио

"Набуко Запад" е с половината от дебита на първоначалния проект, който щеше да струва 12 млрд. долара и трябваше да намали значиелно зависимостта от вноса на руски газ.

Нужда от новия газопровод имат най-вече Централна и Югоизточна Европа, като според Reuters, "Набуко Запад" ще служи по-добре на целта за диверсификация на доставките от TAP.

Русия осигурява около една четвърт от 500-те милиарда кубически метра, които се потребяват всяка година в Европейския съюз, отбелязва агенцията.

Първоначално се предвиждаше "Набуко" да доставя 32 млрд. куб. м., но сега капацитетът му е намален наполовина.

"Набуко Запад" ще преминава през България, Румъния, Унгария и Австрия. Очаква се потреблението на природен газ в тези страни да нарасне с 8 млрд. кум м. до 2030 г.


Друг фактор, който е в полза на новия проект, е сделката с консорциума Шах Дениз. Според анализатори, тъй като част от собствеността върху инфраструктурата се прехвърля от купувачите на производителите, става по-вероятно газопроводът да бъде изграден

Производство от Шах Дениз II се очаква да започне през 2018 г. или 2019 г, и да нарасне до 16 млрд. куб. м. годишно, като 10 млрд. куб. м. са предназначени за Европа, а 6 млрд. куб. м. за Турция.

ЕС първоначално очакваше "Набуко" да доставя природен газ не само от Азербайджан, но и от няколко централноазиатски страни, включително Ирак, Туркменистан и потенциално Иран.

С новия проект азерският природния газ ще помогне за диверсификация на доставките на по-малките пазари в Централна и Югоизточна Европа, но количеството е недостатъчно за големите пазари като германския. Това обаче ще е значителна стъпка за ограничаване на влиянието на Русия, което се засилва с проекта "Южен поток".