Първата плаваща вятърна турбина в Черно море, по инженерен проект на френската компания Eolink, ще бъде произведена от румънската GSP Offshore, съобщава Romania Insider.

Турбината ще бъде тествана в българските териотриални води, като част от проект, финансиран от Европейския съюз.

Проектът BLOW (Black sea Floating Offshore Wind) стартира този месец с бюджет от €21 милиона, от които над €15 милиона е приносът на ЕС, пише Profit.ro.

Край Никопол и Силистра: България и Румъния ще строят две водноелектрически централи на река Дунав

Край Никопол и Силистра: България и Румъния ще строят две водноелектрически централи на река Дунав

ВЕЦ-овете трябва да са готови в следващите 5-6 години

Зелената инвестиция, която обединява 16 участници, включително румънските компании Grup Servicii Petroliere (GSP Offshore) и Beia Consult International, има за цел да отключи плаващия офшорен вятърен потенциал на Черно море чрез инсталиране на демонстрационна система с капацитет от 5 MW край българското крайбрежие.

Вятърната турбина се разработва от френската инженерна компания Eolink.

Снимка 465020

Източник: iStock

Плаващата конструкция ще бъде произведена от GSP Offshore на строителната площадка в Констанца.

Компанията, контролирана от Габриел Команеску, ще транспортира турбината до зоната за закотвяне, като инвестицията е в размер на приблизително €12,56 милиона.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

Както Money.bg вече писа, Румъния и България планират да изградят и две водноелектрически централи на река Дунав, които да се използват съвместно по модела на водноелектрическите централи "Железни врати", експлоатирани съвместно от Румъния и Сърбия. Това пише в документ, публикуван в началото на тази година от българското правителство.

Първата съвместна централа с мощност 840 MW ще бъде разположена между Никопол в България и Турну Мъгуреле в Румъния, като вече има предпроектни проучвания и оценка като основа.

Втората централа трябва да бъде разположен в Силистра, България, близо до Кълъраш, Румъния, но проучванията там са започнали едва сега.

Израелската Nofar Energy ще инвестира €500 милиона в Румъния

Израелската Nofar Energy ще инвестира €500 милиона в Румъния

Това е един от най-големите фотоволтаични проекти в северната ни съседка

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на ProCredit Bank, LIDL, училище "Дени Дидро", Zagorka, Сердика Център, Cargotec, RÖFIX, Solvay Sodi, Insaoil, GreenPoint Logistics, Toki.bg, UniCredit Bulbank.