Руската икономика ще срещне някои препятствия през 2019 г., а инфлацията ще се повиши, заради риска от нови санкции, по-слабата рубла и планираното увеличаване на данъците, показват данните от редовното месечно проучване на Reuters.

Руският икономически растеж е под средната световна стойност през последните няколко години, затруднен от слабата и нестабилна валута, спада в цените на петрола и от санкциите, наложени от Европейския съюз и САЩ през 2014 г. след анексирането на Крим от Москва.

Задържането на 3 украински кораба през ноември предизвика призиви за повече санкции срещу Москва. ЕС се въздържа от допълнителни ограничения, разшири съществуващите си санкции, насочени към руския сектор на отбраната, енергетиката и банковия сектор, до средата на 2019 г.

САЩ готви смазващи санкции срещу най-важните части от икономиката на Русия

САЩ готви смазващи санкции срещу най-важните части от икономиката на Русия

Сенатори внесоха "закон от ада" като отмъщение за намесата на Кремъл в американските избори

Няколко пъти през 2018 г. Вашингтон повдигна възможността за повече санкции заради т.нар. "зловредни дейности" на Москва. Потенциалните нови наказания вероятно ще бъдат насочени към държавния дълг на Русия.

"Основните рискове са свързани със санкции", каза Олег Кузмин, главен икономист в Renaissance Capital.

След нарастване с 1.7% през 2018 г. брутният вътрешен продукт на Русия ще се увеличи с 1.4% през 2019 г., показва консенсусната прогноза на 17 анализатори и икономисти, анкетирани от Reuters.

Държавният дълг е последната крепост на Русия срещу санкциите на САЩ

Русия разчита на една последна крепост срещу санкциите на САЩ

Облигациите на страната са твърде популярни сред чуждите инвеститори, за да бъдат санкционирани

Това е под очакванията на Световната банка, че световната икономика нараства с 3.1% през 2018 г.

"Следващата година ще бъде трудна. Икономическият растеж ще се забави на фона на увеличение на данъка върху добавената стойност (ДДС), по-висока инфлация и лихвени проценти", казва Кузмин.

Планираното увеличение на ДДС до 20% от досегашните 18% се очаква да повиши потребителската инфлация, основната задача на централната банка.

Как санкциите на Тръмп напълниха хазната на Путин?

Как санкциите на Тръмп напълниха хазната на Путин?

Скъпият петрол и евтината рубла влияят добре на финансите на Русия

Централната банка трябваше да повиши лихвите 2 пъти през втората половина на 2018 г. с превантивна стъпка, за да избегне скок в инфлацията. Но анализаторите очакват инфлацията да надмине целта си от 4% и да ускори до 5% до края на 2019 г.

През 2019 г. централната банка вероятно ще запази основния лихвен процент без промяна на 7.75%, но прогнозите на експертите варират от 7.50 до 8.25%.

"Рисковете от санкции заедно със значително по-ниски цени на петрола могат да задържат рублата на ниски нива, което ще увеличи натиска върху инфлацията", смята Татяна Евдокимова, главен икономист в Nordea Bank в Москва.

Рублата измести турската лира като най-рисковата валута

Рублата измести турската лира като най-рисковата валута

Руските пари страдат заради падащите цени на петрола и заплахата от нови санкции от САЩ

През 2019 г. рублата също ще почувства натиск от плана на централната банка да възобнови закупуването на чуждестранна валута за държавните резерви.

След една година рублата се очаква да се търгува при 66.85 спрямо долара и 76.50 спрямо еврото, показва проучването.

В четвъртък рублата се търгуваше на 68.80 спрямо долара и на 78.29 спрямо еврото, като през последните няколко дни отбеляза големи загуби, дължащи се на бързия спад в цените на петрола.