Правителството на България следва тренд при разхлабването на мерките срещу коронавируса, който беше бавно и постепенно наложен от други държави членки на ЕС. "Въпросът е, че в България тези неща се случват ден за ден ... Разговорът за разхлабването на мерките трябваше да се случи поне седмица или две по-рано, като бъдат поставени определени дати, за да се подготвят както хората, така и бизнесът, че седмица, две, три по-късно в определен план и порядък ще бъдат разхлабени мерките. А не от петък за понеделник, което е шоково отхлабване във всеки един аспект." Това заяви в коментар пред Българското национално радио икономистът Аркади Шарков от Експертния клуб за икономика и политика.

По думите на експерта поетапното отблокиране на бизнеса е по-добрият вариант, отколкото рязкото разхлабване под натиска на дадени групи от интереси, което се наблюдава в момента. Следователно е по-удачно правителството да приложи по-дългосрочна рамка и перспектива, а не седмица за седмица, както сега. Според Шарков този подход създава само допълнителни притеснения.

Пандемията потопи очакванията на бизнеса в България до нива от 1997 г.

Пандемията потопи очакванията на бизнеса в България до нива от 1997 г.

Настроението във всички сектори е мрачно и всички отчитат очаквания за съкращения

Шарков: Следва да се изработи план за следващите няколко години. Не месеци, а години.

"Немалка част от бизнеса затвори, уволни хора - говорим за микро, малък и среден бизнес. Що се касае до отново отварянето му, това не зависи от помощи, финансови, колкото зависи от премахването на данъчни и осигурителни тежести от страна на държавата. В следващите няколко месеца, ако правителството наистина желае да отвори икономиката, да позволи да се развие наново бизнесът, би следвало да замрази примерно повишаването на осигуровките, би следвало да замрази покачването на минималната работна заплата, която би попречила на някои бизнеси да плащат на повече работници, отколкото имат възможност. Ако говорим за микро и малък бизнес, би вдигнало прага за регистрация по ДДС, за да даде глътка въздух на всеки бизнес, който иска отново да стъпи и да навлезе на пазара", каза още икономистът.

Шарков коментира, че кризата е неизбежна. Според него е по-добре излизането от ситуацията да бъде V-образно, а не U-образно.

В първия случай излизането от кризата ще бъде по-рязко и служители ще бъдат отново назначени на работа в рамките на година - година и половина.

Ако излизането от кризата е U-образно и стагнацията продължи по-дълго, тогава очакванията на експертите са бизнесът да има поне 3-4 години затруднения за наемане на нови работници.

6% от компаниите в България няма да доживеят 2021 г.

6% от компаниите в България няма да доживеят 2021 г.

Други 3% ще запазят дейност, за да ползват помощта от държавата, сочат резултатите, сочи анкета на БТПП