Пандемията и ограничителните мерки, които спряха цели части от българската икономика, потопиха настроенията на бизнеса у нас до нива, невиждани от февруари 1997 г., посочва ежемесечната анкета на Националния статистически институт (НСИ) за април т.г.

Общият показател на бизнес климата спада с цели 41,7 пункта спрямо предходния месец, което е с 37 пункта под дългосрочната средна стойност за последните 10 години и с 4,4 пункта над дъното, отбелязано през февруари 1997 г.

Снимка 477795

В промишлеността показателят се срива с 31,8 пункта. Компаниите очакват спад на износа и на производствената активност през следващите три месеца, както и съкращения.

От началото на годината средното натоварване на мощностите намалява с 10,1 пункта и достига 67,9 процента, като компаниите отчитат недостатъчно търсене в страната и чужбина.

Подобна е ситуацията и в строителството, където показателят спада с 45,6 пункта. Анкетата регистрира увеличаване на броя на клиентите със закъснения в плащанията. Същевременно и осигуреността на производството с поръчки се понижава, а очакванията за следващите шест месеца са спадът да продължи. По отношение на заетите прогнозите са също в посока на намаление.

При търговията на дребно ситуацията е още по-тежка. Там показателят се свива с 52 пункта. Този сектор, както и услугите, са сред най-тежко засегнати от пандемията. При втория спадът е с 47,1 пункта, а мениджърите очакват спад на бъдещото търсене, което ще доведе и до съкращения на персонал.

Официално безработните са се увеличили с 45% от началото на извънредното положение

Официално безработните са се увеличили с 45% от началото на извънредното положение

От 13 март насам над 90 000 души са били вписани в бюрата по труда