Саудитска Арабия се рязко обърна посоката на действие на петролните пазари с цел да повиши цените на петрола и да съживи пазара, след като му "помогна" да се срине. Кралството обеща да направи още по-драстични съкращения на производството на петрол.

Най-големият износител на петрол в света обяви, че ще намали производството с още 1 милион барела на ден през юни. Това е рекордно намаление, след постигнато споразумение от Организация на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Русия през април, за да спре историческия срив в цените по време на пандемията.

Часове по-късно фючърсите на петрола се покачиха, в резултат от неочакваното ангажиране Саудитска Арабия да увеличи съкращаването на производството.

Суровите фючърси на Brent се повишиха до 30,11 долара за барел и поскъпнаха с 0,9%, или 28 цента.

Междинните фючърси на американския WTI се повишиха с 1%, или 24 цента, на 24.38 долара.

Саудитска Арабия ще намали общото си производство до 7,5 милиона барела на ден, което е близо 40% спрямо април, когато кралството умишлено наводняваше пазара с петрол в разгара на ценовата война с Русия.

Последните съкращения на производството от Саудитска Арабия, подчертаха натиска, който нефтената катастрофа оказва върху бюджета на страната.

Египетски милиардер прогнозира цена на петрола от $100 до 18 месеца

Египетски милиардер прогнозира цена на петрола от $100 до 18 месеца

Според него ценовата война между Саудитска Арабия и Русия е "изчислено" усилие за убиване на шистовата промишленост в САЩ

"Те трябва да повишат цените и да стабилизират пазара на петрол, защото това е техният банкомат", каза Хелима Крофт от RBC Capital Markets, цитиран от CNBC.

Саудитска Арабия се нуждае по-високи цени на петрола, за да балансира бюджета си, който включва големи социални и военни разходи. Часове преди да обяви съкращаване на производството, Саудитска Арабия съобщи и за нови стъпки, насочени към запълване на пропуските в бюджета, включително вдигането данъка върху добавената стойност три пъти.

Представител на саудитското министерство на енергетиката заяви, че кралството се надява допълнителните съкращения да насърчат ОПЕК + и някои други страни производители да направят допълнителни доброволни съкращения в подкрепа на петролните пазари.

Цените на петрола падат на фона на недостиг на доставки и страхове от втора вълна на коронавируса

Цените на петрола падат на фона на недостиг на доставки и страхове от втора вълна на коронавируса

Понижението е близо 1 долар за барел

"Това намаление на производството осигурява отлична възможност, насърчавайки другите членове на ОПЕК + също да предложат допълнителни доброволни съкращения, което би трябвало да ускори балансирането на световните петролни пазари ", казва Стивън Инес, главен пазарен стратег в AxiCorp.

"Само преди няколко седмици Саудитска Арабия наводни пазара с петрол. Сега обръщат позицията си", казва Райън Фицморис, енергиен стратег в Rabobank.

В момента цените на петрола са доста под приблизителните 80 долара за барел, от които Саудитска Арабия се нуждае, за да балансира бюджета си.

Но светът все още се нуждае от много по-малко петрол, отколкото преди пандемията. И перспективите за търсенето на самолетно гориво остават слаби поради кризата в здравеопазването. Ето защо Саудитска Арабия прави още съкращения. Държавните медии съобщават, че саудитското министерство на енергетиката е насочило националната компания Saudi Aramco към стремеж за намаляване на производството и през май.

Ще се възстанови ли пазарът на петрол някога?

Ще се възстанови ли пазарът на петрол някога?

Някои екксперти смятат, че пътят на търсенето към нивата от 2019-а ще бъде дълъг

"Това е само още един знак, че ценовата война окончателно приключи. Саудитска Арабия отново е в режим, в който зависи от по-високи цени на петрола", казва Крофт, анализаторът на RBC.

Обединените арабски емирства и Кувейт също се ангажираха да намалят производството си още повече, като обещаха да съкратят още 180 000 на ден.

Очаква се тези съкращения, и облекчаването на ограниченията и постепенно да възстановят търсенето на гориво, да намалят натиска върху липсата на място за съхранение на продукцията.