Цените на петрола се понижиха близо 1 долар за барел, заради притесненията, че коронавируса ще "донесе" траен икономически застой и съкращаване на доставките при някои от най-големите производители в света.

Суровите фючърси на Brent спаднаха със 73 цента, или с 2,4%, при 30,24 долара за барел, докато междинните фючърси на американския West Texas паднаха с 81 цента, или 3,3%, до 23,93 долара за барел, предаде CNBC.

Те отбелязаха увеличение през последните две седмици, след като страните облекчиха блокирането на бизнеса и социалните дейности, наложени за справяне с коронавируса и търсенето на гориво леко се повиши. Производството на петрол в световен мащаб намалява, въпреки това.

Но възможните признаци на втора вълна от коронавирусни инфекции в североизточен Китай и Южна Корея тревожат инвеститорите, дори когато повече държави започнаха да се насочват към облекчаване на пандемичните ограничения, които биха могли да подкрепят търсенето на петрол.

"Страните премахнаха някои от блокировките, но това означава ли, че няма да стане по-лошо?" каза Тони Нунан, старши мениджър на риска в Mitsubishi Corp в Токио.

Глобалното търсене на петрол се понижи с около 30%, след като пандемията коронавирус ограничи движението по целия свят.

"Петролните компании се справят с множество предизвикателства поради внезапния спад на търсенето", казва анализаторът на GlobalData за нефт и газ Хасеб Ахмед. "Северна Америка се бори със сериозен недостиг на капацитета за съхранение. Може да е само въпрос на време, преди страната (САЩ) да изчерпи място за съхранение."

Броят на действащите нефтени и газови инсталации в най-големия производител на петрол в света е спаднал до 74 през до 8 май, рекордно ниско според данните, публикувани в петък от фирмата за енергийни услуги Baker Hughes.

"Хората са изненадани от това колко бързо САЩ затварят производството си и това е точно това, от което се нуждаем, за да подкрепим цените", заяви Нунан.