Петролните компании, собствениците на рафинерии и търговците на петрол смятат, че най-лошото за суровината е зад гърба им. Но никой все още не е сигурен колко време ще отнеме за възстановяването на световното търсене да се възстанови на нивата отпреди кризата с коронавируса, ако това въобще се случи някога.

Засега от бранша, както и от различни международни организации са на мнение, че може да отнеме повече от година преди да успее то да се върне на равнището си от 2019 година, пише специализираният сайт OilPrices.

Вече има първи сигнали за това, че може би търсенето се отлепя от дъното, което удари през последните няколко седмици. Но все още индустрията вероятно ще трябва да почака до края на 2021 година, докато то се върне до нивата си от 100 милиона барела дневно.

Това, което е по-лошо, са опасенията на някои анализатори, че търсенето никога няма да успее да се възстанови до тези нива.

Изпълнителният директор на европейския гигант Shell Бен ван Бюрден предупреди през миналата седмица, че настоящата криза е "криза на несигурността". След като компанията обяви, че ще намали дивидентите за акционерите си за първи път от Втората световна война насам, той коментира, че не знаем какво може да очакваме след нея.

Най-лошото за петрола тепърва предстои

Най-лошото за петрола тепърва предстои

Нов срив на негативна територия при WTI може да очакваме през следващия месец, смята експерт

"Наблюдаваме унищожаването на търсенето, за което дори не знаем дали ще се възстанови, така че това да доведе до възстановяване и на цените на петрола", коментира Бен ван Бюрден.

Все пак по-голямата част от експертите смятат, че това ще се случи, но пътя към пълното възстановяване ще бъде бавен и много продължителен.

"Смятам, че има отложено търсене от страна на потребителите. Те ще излязат от вкъщи и ще започнат да пътуват, да пазаруват и да ходят по ресторанти отново", смята Джо Гордър, който е главен изпълнителен директор на една от най-големите рафинерии в САЩ - Valero Energy. Той е убеден, че скоро може да очакваме ръст в потреблението на горива.

Американският лидер в сектора - ExxonMobil, наскоро представи първа тримесечна загуба от 1999 година насам, когато двете компании Exxon и Mobil се обединиха. Все пак председателят на дружеството Дарън Уудс остава обнадежден за ситуацията в индустрията в краткосрочен план.

Три сценария, които биха върнали цените на петрола отново над $30 за барел

Три сценария, които биха върнали цените на петрола отново над $30 за барел

След като в момента суровината се търгува рекордно евтино

"Бих казал, че има първи окуражаващи сигнали за транспортния сектор и в частност за сухопътния транспорт", посочва той. Неговият коментар идва след като през миналата седмица цените на бензина в Щатите отчетоха първи ръст от 10 седмици насам заради по-голямо търсене.

Все пак търсенето започва бавно да върви нагоре в световен мащаб, след като някои щати, както и някои европейски държави започнаха да разхлабват мерките. По-сериозно покачване обаче не може да очакваме до края на годината, ако не и до края на следващата.