Азия е дом на 60% от населението на света и е най-големият потребител на основни суровини, като петрол и въглища. Заедно с това е третият най-голям пазар за природен газ след Европа и Северна Америка.

И въпреки че потребява огромно количество петрол, то едва 2,8% от залежите на нефт на Земята се намират там. И съответно азиатските страни произвеждат едва 7,63 милиона барела петрол дневно, докато консумират 35,8 милиона барела за 24 часа.

Към 2018 година над 78% или 28,17 милиона барела на ден от общото търсене на суровината в Азия е било задоволявано от вноса. От тях 20,7 милиона барела са били доставяни през Омрузкия проток - може би най-важният морски път за световния пазар на петрол.

Защо Ормузкият проток е най-важният в света на петрола?

Защо Ормузкият проток е най-важният в света на петрола?

И кои държави ще бъдат засегнати, ако Иран го затвори за танкери

Като се има предвид какво е значението на региона за производителите и износителите на нефт по света, не е изненадващо, че факторът "Азия" е един от двата най-важни в настоящата ситуация, в която цените на суровината са на рекордно дъно. Другият такъв е липсата на достатъчно капацитет за съхранението ѝ.

Анализаторът д-р Салман Гури, който е експерт в петролната и газова индустрия, посочва в свой анализ за специализирания сайт OilPrices, че има три възможни сценария, които биха могли да доведат до "отлепянето" им от това дъно и да ги изпратят отново над 30 долара за барел.

Първият от тях е базиран на пазарните фундаменти, вторият - на природните бедствия и третият - на човешката намеса.

Пазарни фундаменти

"В момента е очевидно, че глобалното търсене на петрол е значително по-ниско от предлагането. Дори и споразумението на ОПЕК+ за орязване на добива с 10 милиона барела на ден не е достатъчно, за да балансира пазара", казва той и добавя: "За да се върне той към равновесие, производството трябва да спадне много или търсенето да започне да се възстановява.".

Д-р Гури изчислява, че ако големите производители от ОПЕК, както и Русия, и САЩ, предприемат мерки да съкратят добива с още между 20 и 25 милиона барела дневно през следващите няколко месеца, то тогава цените ще тръгнат отново нагоре.

Най-лошото за петрола тепърва предстои

Най-лошото за петрола тепърва предстои

Нов срив на негативна територия при WTI може да очакваме през следващия месец, смята експерт

"Подобно допълнително съкращаване на производството би било полезно за цялата индустрия. С намаление в този обем ще видим цените да се връщат обратно в диапазона 30-50 долара за барел в сравнително кратък период от време", смята той.

Природни бедствия

Като такова анализаторът посочва коронавируса. Според него при сценарий, в който COVID-19 засегне директно веригата за доставка - независимо дали става въпрос за находища на петрол или за рафинерия, това ще доведе до спиране на добива или на преработката на вече добитата суровина.

"Подобно драматично събитие би довело до незабавно увеличение на цените на петрола до 30 долара. Ако ситуацията се задържи няколко седмици, това ще повиши още цените до 40 долара за барел", изчислява д-р Гури. Все пак той отбелязва, че при такъв сценарий ефектът ще бъде краткосрочен.

Как точно цената на петрола се срина под $0 за барел

Как точно цената на петрола се срина под $0 за барел

За пръв път в историята производителите бяха склонни да плащат на купувачите си

Човешка намеса

Д-р Салман Гури припомня как през септември миналата година петролни съоръжения на гиганта Saudi Aramco бяха атакувани. Това от своята страна доведе до бърза промяна и покачване на цените на дневна база и до сериозна волатилност на пазара. Експертът посочва, че ако например Иран предприеме действия за затварянето на Омрузкия проток, това ще има същия ефект.

Подобни действия биха засегнали големите производители от Персийския залив. Според д-р Гури обаче подобен сценарий е малко вероятен, тъй като с подобна стъпка Техеран ще засегне собствената си икономика. В случай на директен сблъсък между Иран и САЩ пък, експертът посочва, че цените биха минали 30 долара и биха достигнали 50 долара за барел.