Малко инвеститори на пазара в днешно време си спомнят травмата от "Черния понеделник". Тези, които го правят, може би си мислят, че подобна катастрофа не би могла да се случи днес, предвид пазарните реформи, които бяха предприети след разпродажбата.

Инвеститорите се шегуват с този спад, според проучване, проведено от Ксавие Габе, професор по икономика и финанси в Харвард. Той и неговите съавтори изведоха формула, която предвижда честотата, за дълги периоди от време, на големи дневни колебания на пазара. При тестване на формулата спрямо стотици години възвръщаемост на фондовия пазар, както в САЩ, така и по света, те откриха, че формулата е впечатляващо точна.

Например формулата на Габе прогнозира, че спад от 22,6% на пазара ще настъпва средно на всеки 150 години за дълги периоди от време. Това не означава, че такъв срив ще се случва на всеки 150 години, тъй като тази прогнозна честота е средна за изключително дълги периоди.

Така че пазарът може да не претърпи такъв срив за период от 150 години или да преживее два от тях (или повече) за подобен период. Това, което не можете да заключите е, че шансовете за катастрофа са нулеви.

Как да инвестирате на волатилни пазари?

Как да инвестирате на волатилни пазари?

Когато пазарът върви надолу, често е най-доброто време да вложите пари в дългосрочен план

Защо пазарните реформи не могат да предотвратят срив?

Можете да възразите срещу това заключение на основание, че пазарните реформи, въведени от 1987 г., ще предотвратят нова катастрофа - прекъсвачи, спиране на търговията и други предпазни мерки. Но, както Габе обяснява многократно в интервюта през годините, такива реформи са безсилни да предотвратят катастрофа. Това е така, защото всички пазари са доминирани от техните най-големи инвеститори и когато много от тях искат да излязат от пазара едновременно, по някаква причина, пазарът ще се срине.

Например, дори ако спирането на търговията и други ограничения успеят да попречат на тези големи инвеститори да продават на борси в САЩ, те все още могат да продават на чуждестранни борси, където също се търгуват много американски акции. Те също могат да продават къси сделки с фючърсни договори с борсови индекси или чрез закупуване на пут опции. Шегувате се, ако смятате, че тези големи инвеститори ще бъдат възпрепятствани да излязат, ако искат.

Приближаваме ли се към следващия Черен лебед?

Изследването на Габе подчертава защо е толкова важно да се подготвите за така наречените събития тип "черен лебед", като пазарни сривове, които са внезапни, ужасни, непредсказуеми и редки. Забележете, че по тази дефиниция те са непредсказуеми, така че е фалшиво утешение да вярвате, че можете да предвидите бъдещи черни лебеди навреме, за да намалите риска от портфейла си и по този начин да заобиколите срива на пазара. Предвидихте ли навреме предизвикания от COVID пазар на мечки, за да избегнете големи загуби?

Инвестиционното значение е да направите промени в портфолиото си, които ще ви предпазят от срив, ако и когато такъв се случи. Това е все едно да си купите пожарна застраховка в къщата си. Повечето от вас никога няма да видят къщите си да горят, но това не е причина да се откажете от застраховката срещу пожар. Съмнявам се някой от вас да се оплаква, че трябва да закупи такава застраховка, тъй като рискът от загуба на всичко е достатъчно малък.

Universa Investments, хедж фондът, съветван от автора на "Черният лебед" Насим Талеб, каза на клиентите си, че нарастващите дългове в световната икономика са готови да предизвикат хаос на пазарите, конкуриращи се с Голямата депресия.

"Това е обективно най-великата бомба със закъснител във финансовата история - по-голяма от края на 20-те години на миналия век и вероятно с подобни пазарни последици", пише Марк Шпицнагел, главен инвестиционен директор на фирмата, в писмо до инвеститорите тази седмица, получено от Bloomberg.

В петък министърът на финансите Джанет Йелън каза, че е доволна от данните за работните места и инфлацията в САЩ, но не иска да омаловажава рисковете от рецесия. Докато моделът на Bloomberg Economics поставя шансовете за рецесия тази година на 100%, някои прогнозират лек спад поради силния пазар на труда и намаляването на инфлацията.

Ето защо инвеститорите предпочитат европейските пред американските акции

Ето защо инвеститорите предпочитат европейските пред американските акции

Европейските акции отбелязват рекордно по-добро представяне спрямо акциите на САЩ

Universa е т. нар. фонд с опашен риск, предназначен да защитава инвеститорите по време на най-трудните пазарни обстоятелства. Тези видове фондове имат стимул да предвиждат тежки икономически условия, тъй като процъфтяват по време на пазарни спадове.

"Твърде натоварен"

Шпицнагел отдавна критикува централните банки, че поддържат лихвените проценти твърде ниски, прогнозирайки миналата година, че "ако този кредитен балон някога се спука, това ще бъде най-катастрофалният пазарен провал, за който някой някога е чел".

В писмото си до инвеститорите той добави нова пламенна реторика около нивата на

глобалния дълг. "Корекцията, която някога беше естествена и здравословна, вместо това се превърна в заразен ад, способен да унищожи системата изцяло", пише той. "Днес светът е твърде обвързан, структурата на дълга е твърде голяма."

Мениджърите на хедж фондове загубиха повече от 200 милиарда долара миналата година, според LCH Investments, стимулирайки дебат за начините да се подготвим за спад.

Стратегията на Universal може да има 402% средна възвръщаемост на инвестирания капитал, ако S&P 500 падне с 10% за един месец, според Шпицнагел. Същата печалба може да бъде 10 251%, ако индексът се срине с 30%, каза той в писмото.

"Този профил на изплащане е основната компетентност на Universa", каза Шпицнагел. "Усъвършенстваме го от десетилетия."

Ако инвеститор разпредели 2% от портфолиото си на Universa, неговият сложен годишен темп на растеж ще бъде 10,4% през последните пет години, според писмото.

Общата възвръщаемост на S&P 500 от 30 януари 2018 г. до 30 януари 2023 г. е повече от 55%.

Universa не уточни възвръщаемостта си за 2022 г., когато S&P 500 завърши годината със спад от 19,4%. Дори миналата година "не беше много благоприятна година, но нашата допълнителна тетива на лък повече от компенсира в други години", каза той.

Предсказания за "Страшния съд"

Шпицнагел и Талеб са вдигали тревоги за икономиката и преди и не всяко пророчество за края на света се сбъдва. През октомври 2013 г. Шпицнагел каза пред CNBC, че пазарът е подготвен за "голям срив" и може да падне с до 40%. Въпреки периодите на нестабилност на пазара, S&P 500 като цяло се покачваше до март 2020 г., когато се понижи, след като пандемията затвори глобалната икономика.

Докато Шпицнагел прогнозира рецесия, подобна на депресията тази година, много анализатори и икономисти смятат, че спадът няма да навреди малко на икономиката на САЩ.

Главният икономист на Moody"s Analytics Марк Занди написа този месец, че икономиката на САЩ ще избегне пълна рецесия, но ще се изправи пред по-висока безработица и забавяне на растежа. "Наречете го бавна цесия", написа той.

Федералният резерв ще публикува следващото си решение в сряда и се очаква да повиши лихвените проценти с четвърт пункт.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.