Инвеститорите имат малко доверие в американските акции дори след скока в началото на годината: повечето от тях казват, че пазарът все още не е достигнал дъното на фона на загрижеността относно корпоративните печалби.

Това е мнението на приблизително 70% от 383-те респонденти в последното проучване на MLIV Pulse, като най-голямото тегло - 35% - казват, че спадовете няма да настъпят до втората половина на 2023 г. По-малко от една четвърт смятат, че акциите вече са достигнали тяхното дъно.

Констатациите показват колко разтревожени остават инвеститорите след миналогодишното сътресение на акциите, като притесненията нарастват за перспективите за печалбите на компаниите, докато икономиката се забавя.

Подкрепяйки променящия се пейзаж, почти половината от участниците казват, че ключът към акциите тази седмица ще бъдат тримесечните резултати на Apple Inc., Meta Platforms Inc. и Exxon Mobil Corp., а не решението на Федералния резерв или каквото и да каже председателят Джером Пауъл.

Очаква се централната банка да постигне повишение с четвърт пункт на 1 февруари, най-малкото увеличение от почти година.

"Сред инвеститорите в момента има много негативизъм и несигурност - и има основателна причина", каза Майкъл Шелдън, главен инвестиционен директор на RDM Financial Group.

Най-добрите и най-лошите технологични акции през 2022 година

Най-добрите и най-лошите технологични акции през 2022 година

Вълна от проблеми заля индустрията

"Времето е трудно, защото финансовите условия се разхлабиха през последните месеци с покачване на цените на акциите, което не е това, което Фед иска, тъй като се опитва да забави икономиката, за да укроти инфлацията."

Индексът S&P 500 влиза в тази седмица с ръст от 6% през 2023 г., с темпове за най-добрия си януари от 2019 г. насам, тъй като признаците за отслабваща инфлация и охлаждане на растежа стимулират залаганията, че Фед е близо до края на своя цикъл на затягане.

И все пак, най-агресивното усилие за повишаване на лихвите от десетилетия, съчетано със спирала от увеличения на цените и заплатите, създаде предизвикателна среда за корпорациите да увеличат печалбите си.

Приблизително 90% от анкетираните очакват инфлацията да продължи да спада през 2023 г., но да остане над целта на Фед от 2%. Това съвпада със съмненията относно акциите, тъй като въпросът колко дълго инфлацията ще остане висока затруднява инвеститорите да се позиционират през 2023 г.

Биковете на борсата са солидно малцинство, като само 18% от участниците в проучването казват, че очакват да увеличат експозицията си към S&P 500 през следващия месец. Над половината казват, че ще запазят експозицията си същата, докато около 27% очакват да я намалят.

Основният въпрос с нарастването на приходите е траекторията на растеж. Икономиката на САЩ показва признаци на леко забавяне, което централната банка би искала да види, докато се опитва да укроти инфлацията, без да предизвика рязък спад.

Прогнозите очакват икономическата активност в САЩ да се свие през второто и третото тримесечие.

"Това може да е най-очакваната рецесия, която САЩ някога са имали, ако се случи, като някои икономически индикатори вече сигнализират, че това е вероятно", каза Шелдън от RDM Financial Group.

Раздвижване в крипто индустрията? Големите инвеститори се завръщат към биткойн

Раздвижване в крипто индустрията? Големите инвеститори се завръщат към биткойн

Най-голямата криптовалута отново привлича внимание

"Фондовият пазар вероятно е достигнал дъното, но не бих се изненадал да видя допълнителна слабост през пролетта, тъй като инвеститорите включват по-слаби икономически данни и по-ниски печалби."

Търговците на облигации очакват икономическата картина да бъде достатъчно ужасна, че Федералният резерв да трябва да намали по-късно тази година лихвите, като цената на суаповете залага, че централната банка на САЩ първо ще вдигне лихвения си процент до малко под 5% до средата на 2023 г.

Част от този залог е очакването, че инфлацията ще продължи да се понижава, давайки възможност на Фед да обърне политиката си на сто и осемдесет градуса. "Историята ни казва, че девет месеца след последното повишаване на лихвените проценти Фед има тенденция да намалява лихвените проценти", каза Сам Стовал, главен инвестиционен стратег на CFRA, в интервю за Bloomberg TV.

Това е в контраст със съобщението от множество служители на Фед, които казват, че ще увеличат лихвите до над 5% и няма да ги намалят тази година. Повече от половината участници в проучването казаха, че са съгласни с главния инвестиционен директор на DoubleLine Capital LP Джефри Гъндлах, че е най-добре да следите какво казва пазарът на облигации за пътя на Фед - за разлика от сигналите от служители на централната банка.

Очевидният риск е, че това може да се окаже само пожелателно мислене от страна на акционерите, които бяха ударени миналата година, когато Федералният резерв реагира агресивно на необузданата инфлация и доходността на държавните облигации скочи.

Някои инвеститори предупреждават да не се борите с Фед, особено с ъглите на икономиката - като пазара на труда - показващи устойчивост в лицето на по-високите разходи по заемите. Ако Федералният резерв спечели този цикъл, песимистите в проучването ще изглеждат далновидни.

"Пазарът на държавни облигации е доста спокоен", каза Трейси Чен, портфолио мениджър в Brandywine Global Investment Management.

"Не мисля, че Фед ще намали лихвите тази година, тъй като вероятно няма да са доволни от ситуацията на пазара на труда. Така че може да има нова разпродажба".

Какво правят инвеститорите в среда на подобни очаквания?

Инвеститорите преследват европейските акции с най-бързите темпове от близо година, докато притокът на акции в САЩ остава приглушен на фона на опасенията за рецесия, според Bank of America Corp.

Европейските индексни фондове са имали 3,4 милиарда долара входящи потоци през седмицата до 25 януари, според бележка от стратезите на банката, ръководени от Майкъл Хартнет, цитирайки данни на EPFR Global. Това е най-голямото добавяне от февруари и е едва втората седмица на входящи потоци след 48 поредни седмици на изходящи потоци.

Най-големите инвеститори в света очакват фондовият пазар да се възстанови през 2023-а

Най-големите инвеститори в света очакват фондовият пазар да се възстанови през 2023-а

Анкетата на Bloomberg е проведена сред 134 фонд мениджъри

Акциите на нововъзникващите пазари водят регионалните сравнения със 7,9 милиарда долара. Американските акции отчетоха само 300 милиона долара, първият положителен поток от четири седмици.

Европейските акции отбелязват рекордно по-добро представяне спрямо акциите на САЩ, тъй като инвеститорите стават по-оптимистични относно забавящата се инфлация в Европа, излагането й на повторното отваряне на Китай и отслабващата енергийна криза.

По-рано тази година Хартнет каза, че американските акции ще се представят по-слабо от глобалните връстници. Стратезите на Wall Street стават все по-негативни по отношение на американските акции поради перспективите за лихвените проценти, икономическия спад и рецесията на печалбите.

Признаците сочат към "твърдо приземяване" на САЩ през 2023 г., пишат стратезите на BofA.

"Може да се наложи още едно затягане на финансовите условия тази пролет, за да насочи икономиката на САЩ, която в момента расте с повече от 7% в номинално изражение, към рецесията, за която консенсусът призовава."

Те отбелязаха, че S&P 500 - обикновено претъпкана стратегия за покупка на индекса, която тества решимостта на инвеститорите - ще бъде около 4100 до 4200 пункта, или с до 3,4% по-високо от настоящите нива. "След това продаваме", пишат стратезите, цитирайки "момент, в който печалбите от акциите започват да влачат доходите нагоре".

Коланович от JPMorgan казва, че ралито на акциите се сблъсква със забавянето. Сред секторите Хартнет каза, че данните за потоците показват "капитулация" в технологиите и здравеопазването, тъй като тенденцията на изтичане през последните седмици е най-лошата от януари 2019 г. За разлика от това, материалите и комуналните услуги отбелязаха входящи потоци съответно от 700 милиона долара и 200 милиона долара.

Облигациите имаха четвърта поредна седмица на входящи потоци от 12,2 милиарда долара, надвишени от глобалните фондове за акции с постъпили 13,9 милиарда долара. Хартнет добави, че активите на фондовете на паричния пазар в САЩ достигнаха рекордно високо ниво от 4,8 трилиона долара. Има "все още много ликвидност, която се пръска наоколо".

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.