Водещи институционални инвеститори се надяват, че глобалната инфлация е достигнала своя връх и започва да намалява и в резултат на това те очакват световните фондови пазари да се възстановят през 2023 година Това показва неофициално проучване на Bloomberg.

Анкетата е проведена сред 134 фонд мениджъри от 29 ноември до 7 декември. Сред анкетираните са представители на BlackRock, Goldman Sachs Asset Management и Amundi SA.

Повече от две трети (71%) от анкетираните очакват акциите да се повишат през следващата година, а само 19% очакват акциите да намалеят. Средно инвеститорите очакват възстановяване от около 10%, което е в съответствие със средната годишна доходност на MSCI All-Country World Index.

Инвеститорите отбелязват, че ръст ще има основно през втората половина на 2023 г., като сред най-обещаващите акции са книжа на компании с високи дивиденти, както и акции на застрахователи и компании от сектора на здравеопазването.

Двата основни негативни фактора с голяма разлика спрямо останалите са постоянно високата инфлация - тя е посочена като основен риск за спад от 48% от анкетираните, както и тежката рецесия (45%).

По-малко от 10% като рисков фактор и основани опасности за пазара анкетираните посочиха ескалацията на конфликта в Украйна, напрежението между САЩ и Китай, липсата на ликвидност и срива на пазара на криптовалути.

Повечето респонденти са оптимисти за американските ИТ акции (56% купуват американски технологии срещу 34% продават) и китайските акции (60% оптимисти срещу 31% песимисти).