Швеция, която отказа да се въведе пълно блокиране по време на първата вълна на инфекции на новия коронавирус, сега въвежда по-строги ограничения, след като броят на заразените и смъртните случаи нарастват. "Това е новата реалност", заяви премиерът на скандинавската страна Щефан Льофвен.

Той обяви в понеделник по-строги мерки за борба с коронавируса за намаляване на нарастващия брой на инфекции и смъртните случаи в страната.

По думите му ограничението за публични събирания ще бъде намалено от 50 души на 8 души. Забрана ще се прилага и за публични събития като концерти, представления и спортни мачове. Засега ресторантите в страната ще останат отворени, но те ще могат да работят с капацитет от 8 маси едновременно, независимо от големината на обектите.

Училищата, работните места и частните събирания не попадат в обхвата на забраната. "Не можем да регулираме всяко обществено събиране", каза премиерът, но призова шведите да спазват необходимите предпазни мерки за ограничаването на огнищата.

Швеция дава $620 бонус за медиците си на първа линия в борбата с коронавируса

Тази страна в Европа дава $620 бонус за медиците си на първа линия в борбата с Covid-19

Такъв ще получат около 400 000 души, работещи там

"Това е ясен и остър сигнал за всеки човек в страната относно това, което ще се прилага в бъдеще. Не ходете на фитнес, не ходете в библиотеката, не вечеряйте навън, няма да има партита - те са отмени", каза той, предупреждавайки, че в противен случай ситуацията със сигурност ще се влоши. "По-строгите ограничения са новата реалност за цялото общество."

Промяната ще влезе в сила на 24 ноември и първоначално ще се прилага за четири седмици.

В петък Швеция регистрира почти 6 000 случая на коронавируса - най-големият брой нови случаи досега в страната според изчисленията на The ​​Guardian. Общият брой на случаите е 177 355, като смъртните случаи са 6 164, информират от Световната здравна организация.

На 2 ноември Швеция постави 5 от своите 21 региона под по-строги ограничения, включително столицата си Стокхолм. Правителството също така заяви на 11 ноември, че планира да забрани продажбата на алкохол в барове, ресторанти и нощни клубове след 22 часа.

Главният епидемиолог на страната пък призна на 12 ноември, че Швеция преживява втори скок на случаите на коронавирус, въпреки че преди това прогнозираше, че броят на есенните инфекции ще бъде "доста нисък" поради политиката на страната да не се заключва.

Подходът на Швеция срещу Covid-19 вече дава резултати

Подходът на Швеция срещу Covid-19 вече дава резултати

Страната достига плато, а икономиката далеч не понася такъв удар

Министър-председателят на Швеция също така обясни, че през пролетта, макар и да нямаше строги мерки за блокиране, обществото е било по-дисциплинирано и препоръките на властите са се спазвали по-стриктно. Сега обаче забраната е била необходима, защото същите препоръки се спазват по-малко.

През пролетта, когато беше първата вълна на заразата, скандинавската държава предприе по-спокоен подход, като отказа да налага национално блокиране. Вместо това страната прие доброволни за социално дистанциране, като отговорността за спазването на мерките беше изцяло в ръцете на гражданите. Това обаче не се оказа печеливша стратегия, защото страната стана рекордьор по случаи и смъртност в определен момент. Още в началото на месец юни подходът вече изглеждаше неуспешен. Тогава държавата с население от 10 милиона достигна четири пъти повече смъртни случаи спряо скандинавските й съседки, които приложиха по-строги мерки. Въпреки това премиерът Льофвен и този път посочи, че шведското правителство "не вярва в пълното блокиране".

"Това е време на избори. Става въпрос за вашия и моя избор всеки ден, всеки час, всеки момент, който ще определи как ще се справим със ситуацията. Така че направете правилния избор за себе си, за обществото и за Швеция", призова още той.

Въпреки меките ограничения: Швеция ще пострада икономически колкото съседите си

Въпреки меките ограничения: Швеция ще пострада икономически колкото съседите си

Причината е, че пандемията засегна световните вериги за доставки и износа