Здравните работници, които са на първа линия в борбата с коронавируса в Швеция, ще получат еднократен годишен бонус от 620 долара заради положените от тях усилия.

Тази сума е била договорена като част от 4-годишно споразумение между работещите в сектора и профсъюзът Kommanual. То предлижда още повишаване на годишните заплати на тази медици с 2% през тази и през следващата година, пише Bloomberg.

Бонуси ще получат около 400 000 служители в здравния сектор, включително медицински сестри, както и заети в детски градини и старчески домове хора.

По-рано през тази година Швеция беше сред тежко засегнатите от пандемията държави с един от най-многобройните смъртни случаи. Половината от тях са били на възрастни хора от старчески домове.

За разлика от останалите държави в Европа при първата вълна от коронавирус Швеция не въведе строги ограничения, като от правителството в Стокхолм обявиха, че ще работят за постигането на стаден имунитет.

В резултат на това се очакваше икономиката на скандинавската страна да се справи по-добре от останалите на Стария континент, които блокираха икономиките си. Данните за първото и второто тримесечие на годината обаче показаха, че това не е било така и Швеция е понесла същия удар от пандемията, както съседките си.