Софтуерната индустрия е отчела ръст от близо 20% за изминалата 2017 година, а оперативните приходи на компаниите в бранша са достигнали 2,54 милиарда лева или двойно повече от оборотът им 5 години по-рано. Това показват Барометърът за състоянието на софтуерната индустрия, изготвен от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

Като дял от брутния вътрешен продукт (БВП) индустрията се равнява на 2,6 на сто от икономиката на страната, а увеличението между 2012 и 2017 година е в рамките на 73 на сто.

В сектора в момента работят повече от 27 хиляди души, като техният брой е нараснал с 15 на сто през миналата година. "В тези цифри не са включени специалистите, които работят в другите отрасли като банковия сектор, телекомуникации и т.н.", посочват от асоциацията.

През последните 5 години работните места в сектора са скочили с 93,7 на сто или почти 2 пъти с общо 13 233 позиции.

За идната 2019 година всяка втора софтуерна компания с бизнес на българския пазар очаква да увеличи растежа си с между 25 и 50 на сто. Очакванията за бранша като цяло обаче са за ръст от не повече от 10% заради недостига на кадри.

Според друго проучване на БАСКОМ близо 31% от българите, които живеят и работят в чужбина, биха се върнали в родината си, а 21% от тях се колебаят дали да го направят.

Това сочи анкета, проведена сред 4000 наши сънародници, живеещи в над 70 държави. Една трета от анкетираните споделят, че основната им мотивация да се завърнат е възможността за развитие.

"На фона на тези възможности, близо 60% от анкетираните заявяват, че биха работили в българската ИТ индустрия, но само 20% имат необходимата квалификация", посоват от асоциацията. Според Барометъра всеки пети зает в индустрията не е ИТ специалист.

Проучването на БАСКОМ показва, че две трети от всички анкетирани, които биха се завърнали, са с висше образование.