Световната банка очаква глобален икономически растеж от 5,6% до края на годината. Това е най-бързият темп след рецесията от 80-е години на миналия век. Въпреки това глобалното възстановяване ще е неравномерно. Много от развиващите се страни все още се борят с последиците от пандемията, а производството и тази година е под предпандемичните нива въпреки силното възстановяване в САЩ и Китай.

Глобалното производство ще бъде с около 2% под предпандемичните прогнози до края на тази година

Загубите на доход на глава от населението няма да бъдат намалени до 2022-ра година за около две трети от развиващите се пазари и развиващите се икономики. Сред икономиките с ниски доходи, където ваксинацията изостава, ефектите от пандемията обърнаха тенденцията за намаляване на бедността и влошиха несигурността и други дългогодишни предизвикателства, отбелязват от Световната банка.

"Ако разпространението на ваксини в развиващите се страни може да се ускори, Световната банка предполага, че растежът на глобалния БВП през 2022 г. може значително да се увеличи до около 5% спрямо настоящата прогноза за експанзия от 4,3 на сто", съобщават от банката.

За еврозоната се очаква икономически растеж от 4,2%, докато за Китай прогнозата е повишена с 0,6 процентни пункта до 8,5 на 100

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас призова богатите държави, включително САЩ, да предоставят възможно най-бързо излишните дози Covid ваксини на развиващите се страни. Иначе, сред основните рискове е все по-нарастващият инфлационен натиск, който ще добави около един процентен пункт към световната инфлация през 2021-ва година.

В доклада се посочва, че притесненията на пазара относно инфлацията могат да повишат разходите по заеми в развиващите се пазари и страните с ниски доходи.

Доходът на глава от населението в много от развиващите се икономики се очаква да остане под нивата от преди пандемията, а загубите се очаква да влошат лишенията, свързани със здравето, образованието и жизнения стандарт.