Глобалната търговия е изправена пред най-лошата си криза от 1947 година насам. Това смята ръководителят на Световната търговска организация (СТО) Роберто Азаведо.

Пред BBC той коментира, че в момента вълна от протекционизъм оказва тежък натиск върху свободната търговия. Азаведо се намира в Буенос Айрес, където в петък и събота ще се проведе среща на държавите от Г-20.

Ескалиращата търговска война между САЩ и Китай ще бъде сред основните теми в рамките на срещата. Доналд Тръмп и Си Дзинпин предстои да се срещнат в събота.

"Бих казал, че това не е най-лошата криза само за СТО, но за цялата многостранна търговска система от сключването на Общото споразумение за митата и търговията преди основаването на организацията, прието през 1947 година", коментира Азаведо.

"Сега е моментът, когато някои от базовите принципи на организацията, принципи на кооперация, на недискриминация са изправени под въпрос. И смятам, че това е много сериозно", допълва той.

По думите на ръководителя на СТО разговорите между САЩ и Китай трябва да се променят от "заплахи, обвинения и сочене с пръст към решения за намиране на изход от ситуацията".

По отношение на рисковете за излизане на Великобритания от Европейския съюз без сделка, Азаведо коментира, че това може да не се окаже толкова страшно за икономиката на страната.

"Някои хора очакват твърд "Брекзит" без споразумение. Аз бих казал, че половината от търговията на Великобритания няма да бъде засегната. В търговията й със САЩ, Китай, Япония, Бразилия, Мексико - условията няма да се променят", смята той.

"Разбира се почти половината от търговията на Обединеното кралство е свързана с ЕС. Така че в този случай всичко зависи от тарифите, които ще се прилагат след "Брекзит", завършва той.