Котировките на петрола в понеделник сутринта спадат, след като се покачиха с почти 4 на сто за менилата седмица на фона на инцидента с иранския танкер в Червено море. За ръста на петролните цени допринесе и съобщението за междинното споразумение между Китай и САЩ.

Декемврийските фючърси за сорта Brent днес на лондонската борса поевтиняват с $0,54, до $59,97 за барел. В петък тези контракти поскъпнаха с $1,41 (2,39%), до $60,51 за барел.

Ноемврийските фючърси за американския еталон WTI в същото време на нюйоркската стокова борса (NYMEX) поевтиняват с $0,48 - до $54,22 за барел. В последния работен ден на миналата седмица те почиха цената си с $1,15 (2,15%), до $54,7 за барел.

Като цяло през миналата седмица Brent поскъпна с 3,7%, а WTI - с 3,6%.

САЩ и Китай направиха важна крачка към регулиране на търговския им конфликт, сключвайки в петък междинно споразумение. Заради това Вашингтон ще се откажа от повишаването на митата за китайски внос н сума от 250 млрд. долара, а Пекин ще увеличи закупуването на американски селскостопански стоки за 40- 40 млрд. долара.

Тази новина подкрепи пазарите, независимо от съмненията на инвеститорите, че споразумението може действително да стане повратен момент в преодоляване на търговската война между двете най-големи икономики в света. И съответно да доведе до подобряване на ситуацията в глобалната икономка и да увеличи търсеното на петрол.