Цените на петрола показват умерен спад в четвъртък сутринта след рязкото покачване при търговията в сряда. То бе причинено от опасенията за намаляване на производството в САЩ поради приближаващия ураган Иън.

Към 9:12 часа българско време стойността на ноемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures е 88,60 долара за барел, което е с 0,71 долара от тази при затваряне на предходната сесия. В резултат на търговията в сряда тези контракти поскъпнаха с $3,05 (3,5%) до $89,32 за барел.

Цената на ноемврийските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 81,42 долара за барел, което е с 0,73 долара по-ниско от крайната стойност в сряда. До края на предходнатасесия цената на тези договори скочи с $3,65 (4,7%) до $82,15 за барел.

Ураганът от четвърта степен Иън удари югоизточното крайбрежие на американския щат Флорида. Максималната скорост на вятъра в епицентъра е 150 мили в час (240 км/ч), над 2 милиона жители на щата остават без електричество, в много населени места е въведен полицейски час, съобщи NBC News.

В Мексиканския залив е спрян добива на около 190 000 барела дневно, което е около 11% от цялото производство в региона, според официални данни.

Допълнителна подкрепа на пазара оказа докладът на Министерството на енергетиката на САЩ, публикуван предишния ден. Според агенцията търговските петролни запаси в страната са намалели с 215 000 барела миналата седмица, докато анализаторите средно очакваха увеличение на стоковите резерви с 2 милиона барела.

Стоковите запаси от бензин намаляват с 2,42 млн. барела, а на дестилати - с 2,89 млн. барела. Експертите очакваха ръст съответно от 500 хиляди и 600 хиляди барела.

Междувременно вниманието на пазара постепенно се измества към предстоящата среща на ОПЕК+, която ще се проведе на 5 октомври. Анализаторите не изключват, че алиансът може да реши да намали значително производството на петрол поради падащите цени.