Петролните котировки в сряда сутринта се върнаха към растеж след срив от над 10% в сравнение с последния ценови максимум.

Майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9,20 ч. българско време се качват с 0,55 долара до $61,34 за барел. По време на предходната сесия цената на тези контракти се срина с $3,83 (5,9%), до $60,79 за барел.

В същото време майските фючърси за WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) са по-скъпи с 0,56 долара - 58,32 долара за барел. Във вторник цената на WTI падна с $3,8 (6,2%) до $ 57,76 за барел.

Във вторник цените паднаха до най-ниските си нива от февруари. Brent поевтиня с 12,7% от последния си връх от 69,63 долара за барел на 11 март, сочат данните на Dow Jones Market Data. Цената на WTI падна с 12,6% от 5 март, когато е достигнал връх от $66,09 за барел.

Германия - най-голямата икономика в еврозоната, удължи карантинните мерки до 18 април и въведе някои нови ограничения, за да ограничи нарастването на коронавирусните инфекции, отбелязва MarketWatch.

"Нарастването на случаите на заразените в континентална Европа, където ваксинациите протичат с изключително бавни темпове, поставя под съмнение възобновяването на пътуванията в региона", каза анализаторът на ThinkMarkets Фавад Разазада.

В сряда инвеститорите очакват публикуването на данни от Министерството на енергетиката на САЩ за състоянието на енергийните резерви в страната.

Американският петролен институт (API) съобщи вчера, че стоковите запаси са се увеличили с 2,9 милиона барела миналата седмица. Според API резервите от бензин в страната са намалели с 3,7 милиона барела, а на дестилатите са увеличени с 246 хиляди барела.

Анализатори, анкетирани от S&P Global Platts, прогнозират, че данните на Министерството на енергетиката на САЩ ще покажат намаление на запасите от петрол с 1,7 милиона барела на фона на възстановяване на рафинирането на петрол след тежки студове в южните щати на САЩ през февруари. Запасите от нефт могат да намалят за първи път от средата на февруари, когато метеорологичните условия на крайбрежието на Персийския залив затвориха преработващ капацитет от 4,4 милиона барела на ден.