Цените на петрола се стабилизират в четвъртък сутринта след вчерашния спада поради данните за значително увеличение на запасите в САЩ. Както и заради сигналите, че Федералния резерв все още не е завършил цикъла на затягане на паричната политика, въпреки паузата в повишението на лихвените проценти на заседанието през юни.

Американската централна банка запази лихвения процент в диапазона от 5-5,25% годишно след двудневното заседание, приключило в сряда. Средните прогнози на шефовете на Фед предполагат базова лихвена ставка от 5,6% до края на 2023 г. и 4,6% до края на 2024 година.

Цената на августовските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:14 часа българско време е $73,80 за барел, което е с $0,60 повече от затваряне на предходната сесия. В сряда тези договори поевтиняха с $1,09 (1,5%) до $73,2 за барел.

В същото време юлските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) поскъпват с $0,48, до $68,75 за барел. В резултат на предходната сесия цената на тези контрактите се понижи с $1,15 (1,7%) до $68,27 за барел.

Натискът върху пазара, породен от увеличаването на запасите, се изостря от рисковете от отслабване на търсенето в резултат на политиката на Фед, каза анализатор в Mizuho Bank Ltd. Вишну Варатан, цитиран от Market Watch.

Търговските резерви от петрол в САЩ са се увеличили със 7,92 милиона барела миналата седмица до 467,12 милиона, съобщи министерството на енергетиката в сряда. Стоковите запаси от бензин са нараснали с 2,11 млн. барела, а на дестилати - с 2,12 млн. барела.

Запасите в терминала в Кушинг, където се съхранява търгувания от Nymex петрол, се повишиха с 1,5 милиона барела миналата седмица до двегодишен връх.