Цените на петрола се покачват във вторник сутринта, коригирайки се в поскока нагоре след спад от 4% през предишната сесия.

В центъра на вниманието на търговците остава ситуацията в Китай , където е регистрирано най-тежкото огнище на коронавирус от две години. Властите в Шанхай облекчиха някои от мерките за блокиране, но повечето хора все още са принудени да си стоят у дома, а градските власти обещаха отново да затегне ограниченията, ако заболеваемостта от COVID-19 започне да нараства.

Цената на юнските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 8:50 часа българско време във вторник е $100,64 за барел, което е $2,16 по-високо от тази при затваряне на предишната сесия. В резултат на търговията в понеделник тези договори поевтиняха с $4,3 (4,2%) до $98,48 за барел.

Майските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 96, 22 долара за барел, което е с 2,13 долара по-високо от крайната стойност на предходната сесия. Ден преди това цената на тези договори падна с $3,97 (4%) до $94,29 за барел.

"Това, което виждаме на пазара днес, е краткосрочно рали", каза Сънчил Юн, стоков анализатор в VI Investmnt Corp. "Инвеститорите остават предпазливи от негативното въздействие на вируса върху икономическия растеж и търсенето на петрол в Китай".

Междувременно генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо даде да се разбере пред представителите на ЕС, че картелът няма да може да компенсира спада в доставките на руски петрол на световния пазар, съобщава Bloomberg.

ОПЕК изчислява, че в резултат на настоящите и бъдещи санкции срещу Русия, както и бойкот на руския петрол от купувачите, световният пазар може да загуби доставки за повече от 7 милиона барела на ден. Това е значително по-високо от обемите, които ОПЕК може да компенсира, предупреди Баркиндо.